„Стартиращият ATP турнир Garanti Koza Sofia Open ще предложи на българските зрители тенис на много високо ниво“, каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев, цитиран от пресслужбата на Спортното министевство, на тегленето на жребия за основната схема на турнира.

„Въпреки че първата ни ракета Григор Димитров няма да участва в него, очаквам мачовете да са изпълнени с голям заряд, защото тенисистите, включени в основната схема са с изравнени сили“, добави той.

Министър Красен Кралев участва в тегленето на жребия за участниците в основната схема на Garanti Koza Sofia Open 2016, заедно с Ерден Билгинер, член на борда на директорите на Garanti Koza Bulgaria, турнирния директор Ерхан Орал и вицепрезидента на БФТенис Рангел Марков.

Под ръководството на супервайзора на турнира от страната ATP Карлос Санчес бяха изтеглени 28-те участници в основната схема.

Жребият отреди в първия кръг втората ни ракета Димитър Кузманов да играе срещу Рикардас Беранкис от Литва под номер 85 в световната ранглиста, а Александър Лазов ще играе срещу 43-тия Мартин Клижан от Словакия.

„Горди сме, че България е домакин за първи път на турнир от АТП. Garanti Koza Sofia Open е голяма реклама за страната ни. Турнирът ще бъде предаван в 137 страни и ще бъде гледан от над половин милиард души“, каза министър Красен Кралев.

„Тенисът е спорт, който има изключителна социална функция, той ангажира хора от 5 до 70-годишна възраст. Държавата ще направи всичко възможно, за да продължаваме да развиваме този спорт у нас“, категоричен бе той.

Министърът на младежта и спорта пожела успех на тримата български състезатели Димитър Кузманов, Александър Лазов и Александър Лазаров и изрази надежда, че стартиралия днес турнир ще бъде началото на поредица успешни тенис турнири от най-високо ниво, на които България да бъде домакин.