Втората ракета на България Димитър Кузманов сподели очакванията си за турнира на АТП в София. В надпреварата, която ще се проведе от утре до 7 февруари, Дими ще бъде един от тримата родни представители, които получиха "уайлд кард", след като Григор Димитров отказа поканата на организаторите.

Кузманов обясни, че от отсъствието на Гришо губят не само зрителите, но и целият български спорт.

"Турнирът ще бъде с по-особен заряд заради домакинската публика", коментира Кузманов.

"За първи път ще участвам в основна схема на такъв голям турнир. През миналата година играх в квалификациите на състезание от подобен ранг в Истанбул, но отпаднах. Готов съм за предизвикателството и смятам, че се подготвих чудесно. Бях две седмици в Анталия, където участвах и в един турнир. Естествено, тази надпревара е с по-особен заряд, защото ще играя в голяма зала, срещу много добри съперници и пред родна публика", каза втората ракета на България.

"Прекрасно е, че такъв голям турнир ще се състои у нас. Това е огромен плюс за родните играчи. И преди сме имали добри тенисисти, но те не са получавали шанс да играят на толкова голям турнир на родна земя. Сега обаче имаме договор за три години с опция за още две, така че още доста време ще гледаме класен тенис в България. Получихме и пълна подкрепа от министъра на спорта", добави Кузманов на пресконференция, на която подписа договор с компания за спортна екипировка, представлявана в България от Любо Ганев.

Относно отказа на Григор Димитров да участва на турнира в София, 22-годишният пловдивчанин каза: "От това губи целият български спорт. Едно негово участие щеше да бъде допълнителна мотивация не само за нас, тенисистите, но и за всички млади български спортисти."

Кузманов изпрати една от най-силните си години в професионалния тенис. Той започна миналия сезон от 417-о място в световната ранглиста, а в момента се намира на 294-а позиция. Българският национал обясни, че този скок му дава възможност да участва на по-силни турнири, да мери сили с по-добри тенисисти и да продължава да подобрява своята форма. Следващият силен турнир с участието на Кузманов най-вероятно ще бъде в Истанбул.

"Основната ми цел е участие в турнирите от Големия шлем. Не ми достигнаха 20 места за място в квалификациите за откритото първенство на Австралия и сега ще се боря за "Ролан Гарос". През миналата година подобрих доста ранкинга си, което ми дава възможност да участвам в по-големи турнири, а и най-вероятно в този в Истанбул през лятото, защото спонсорът е един и същ", добави Кузманов.