Ник Кириос отстъпи на Андрей Рубльов с 0-3 сета в мач от третия кръг на US Open и напусна надпреварата. Австралиецът имаше своите шансове, като стигна до два тайбрека, но в крайна сметка бе пречупен от опонента си.

Световният №30 изпитваше проблеми със зрението, като след само три изиграни гейма взе медицински таймаут, за да му сложат капки в очите.

Малко по-късно получи предупреждение за неприличен език, като обясни, че „просто е казал, че не вижда нищо“, а по-късно обвини видеоигрите за положението си и дори на една от почивките си каза „Дори не искам да съм тук, искам да се прибера.“

В пресконференцията след мача Ник отдаде заслуженото на съперника си:

„Той играе много добре днес. Беше супер агресивен. Така и не се почувствах комфортно на корта. Това е благодарение на неговата игра. Беше трудно. Имах шансове, но не ги взех – не показах дори близко до най-доброто си ниво, но това е положението.“

Бе повдигната и темата за евентуалното наказание, което може да получи австралиеца, след като обвини ATP в корупция след края на първия кръг. Според правилата той може да получи глоба до 100 хиляди долара и/или спиране на състезателните права до три години. На въпроса дали трябва да прекара време извън кортовете, Кириос отговори с ирония:

„Не знам! Какво мислите, че трябва да направят? Предполагам, че съм скучен играч. Не нося много на спорта, така че…“

Напомняме, че след провинението си австралиецът се извини за подбора на думи и обясни какво е имал предвид с изказването си. Решението на ATP няма да бъде обявено преди Laver Cup, който започва на 20 септември.