Марат Сафин изигра последния си мач. Талантливият, но непостоянен тенисист се оттегля на 29 години. По-рано през деня напомни за най-добрите си игри, но загуби от петия в ранглистата Хуан Мартин дел Потро с 4:6, 7:5, 4:6. 

Сафин бе изпратен с емоционална церемония, на която получи ключовете от залата в Берси, където спечели “Мастърс” турнира три пъти. Бивши и настоящи тенисисти уважиха последния му мач, а феновете изпълниха залата и не спряха да го аплодират.

”Знаех, че нямам голям шанс да спечеля срещу Мартин. Трябва да кажа, че играх доста добре и бях близо до успеха. Благодаря на всички, които са тук с мен. Радвам се, че Марк Росе, Юнес ел Айнауи и Алберт Коща са тук, имаме такива хубави спомени заедно. Това, че дойдоха да ме изпратят означава много за мен”, каза руснакът и изгледа със сълзи видеозапис, на който го поздравяват лидерите в ранглистата Федерер, Надал, Мъри и Давиденко.

За своята кариера, пълна с големи победи, титли от “Аустрейлиън Оупън” и “ЮЕс Оупън”, контузии, счупени ракети и купища скандали сподели: “Бях приличен тенисист. Опитвах се да се държа добре с останалите, е имах и няколко сблъсъка със съдиите. 15 титли не са много, но за мен са важни. Много хора казват, че съм несериозен, но треньорите ми са свидетели за това, че винаги съм работил много и за мен тенисът е бил номер 1”.

След като бе почетен с ключовете на Берси сподели, че за него турнирът е повече от специален. Марат го е печелил през 2000, 2002 и 2004 година. “За мен всичко започна в Париж и тук трябваше да завърши. Няма по-добро място, на което да се откажа. Тук през 1998 година пробих като победих Андре Агаси и Густаво Куертен”, каза Марат.

Какво ще прави след тениса, състезателят отказва да каже: “Нямам програма, нямам тренировки – нищо. Принадлежа на себе си. Като се събудя утре ще реша, какво да правя. Днес обаче събирам всичките си спомени, победи и загуби в малка кутия. Виждал съм как спортисти не могат да намерят мястото си след това. Този преход е труден, но аз няма да бъде просто бивш тенисист. Една врата се затваря, друга се отваря”.

След мача Сафин се подписа заедно с победителя Дел Потро на телевизионната камера, а аржентинецът написа „Марат, завинаги с нас”.

Новак Джокович разведри обстановката с думите: „Какво да казвам, на мен няма да ми липсва, нали ще ходим на ски тази зима и ще се видим там”./БЛИЦ