Даниил Медведев коментира за първи път допинг скандала с Яник Синер. Руснакът направи това, след като победи друг италианец – Флавио Коболи, с 6:2, 6:4 на турнира в Пекин.

„Честно казано, не съм говорил много по тази тема с другите играчи в съблекалнята. Обсъждал съм я повече само с останалите руснаци, тъй като с тях комуникираме по-често. Както по почти всички останали теми, така и по тази има разнопосочни мнения. Някои смятат, че Яник трябва да бъде наказан, а други го смятат за невинен. Избягвах да коментирам публично тази тема, тъй като на Синер и без това му е много тежко. Никой не би искал да бъде в такава ситуация. Не мога да си представя как бих се чувствал аз, ако получа имейл, в който ме уведомяват, че са открили в организма ми някакво забранено вещество, чието име дори не знам“, коментира световният №5.

„В такъв момент просто не знаеш как да реагираш и какво да направиш. Дори в момента няма как да знам какво точно има в кръвта или урината ми. Тази мисъл е плашеща. Ситуацията е много сложна. Синер прави необходимото, същото важи и за WADA. Ще видим какво ще се случи накрая. Всички мислехме, че историята е приключила, но явно не е. Лично аз съм на страната на Синер. Не мисля, че случващото се около него ще повлияе негативно на глобалния имидж на тениса“, добави шампионът от US Open 2021, който отново изрази недоволството си от качеството на топките, използвани на China Open.

„Абсурдно е колко е трудно да се пласира печеливш удар. Трябва да удариш топката с огромна сила, за да успееш. Наистина е много трудно“, заяви Медведев.

Съществува вероятност двамата със Синер за втора поредна година да се изправят един срещу друг на финала в Пекин. Това ще се случи, ако руснакът отстрани Карлос Алкарас, а световният №1 елиминира сензацията Инчаокете Бу.