Световният №1 в тениса Яник Синер е изненадан от решението на Световната антидопингова агенция (WADA) да поиска дисквалификацията му заради нарушаването на антидопинговите правила. 

Обрат по големия скандал с Яник Синер, случаят отива в съда

"WADA настоява за отстраняването на Синер за срок от една до две години. Не искаме анулиране на каквито и да е резултати, с изключение на решенията, които вече са взети", oбявиха от антидопинговата агенция.

"Много съм разочарован и изненадан от това решение", започна Синер на пресконференцията, която даде. 

"През последните месеци и по време на процеса имаше три различни изслушвания и след всяко от тях решението бе, че съм невинен. Месеци на интервюта и разследвания завършиха с това трима съдии внимателно да минат през всеки детайл по време на официалното изслушване. Те дадоха задълбочена присъда, обясняваща защо са определили, че нямам вина, предоставяйки ясни доказателства и отчитайки съдействието ми през цялото време", каза италианецът.

„На фона на толкова солиден процес, както Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA), така и Антидопинговата агенция на Италия приеха решението и се отказаха от правото си да обжалват. Разбирам, че тези неща трябва да бъдат щателно проучени, за да се запази честността на спорта, който всички обичаме. Трудно е да се разбере какво ще се спечели, когато се поискат други трима съдии да разгледат същите факти и същата документация още веднъж. Няма какво да крия, и както правех цяло лято - ще съдействам изцяло, за да докажа невинността си", добави Синер. 

Припомняме, че той даде положителната допинг проба след тест, взет на 10 март на турнира от серията Мастърс в Индиън Уелс. В нея беше открит метаболит клостебол в ниски концентрации. Друга допинг проба му е взета 8 дни по-късно и показва наличието на същото вещество. И в двата случая обаче Синер успя да оспори временното отстраняване, което е предвидено в подобни ситуации, и да продължи да се състезава. 

Играчът обясни, че веществото е попаднало в тялото му от човек от щаба му, който е нанесъл спрей, съдържащ клостебол върху кожата му, за да лекува малка рана. Международната агенция за интегритет в тениса сметна обясненията на спортиста за достоверни и не възрази срещу призива на тенисиста за отмяна на наказанието.

След това Агенцията отнесе случая до независим съд, който да разгледа фактите. Изслушването се проведе на 15 август. След него съдът заключи, че няма вина или небрежност от страна на играча, което му позволява да избегне дисквалификация. 

Италианецът обаче бе лишен от парична награда и 400 точки, спечелени на турнира в Индиън Уелс, където стигна до полуфиналите.