Даниил Медведев обърна австриеца Доминик Тийм с 4:6, 7:6(2), 6:4 и след 2 часа и 44 минути игра спечели големия финал на заключителния турнир на ATP в Лондон, където сили премериха осемте най-добри тенисисти през сезона. Руснакът елиминира Рафаел Надал вчера на полуфиналите, а преди това Тийм отстрани световния №1 Новак Джокович, за да спори за трофея.

За Медведев това е най-голямата титла в кариерата до момента. Руснакът беше непобеден през цялата седмица, през която записа победи над Новак Джокович, Рафаел Надал и над Тийм на финала. За австриеца, шампион от US Open тази година, загубата е втора последователна на финал в Лондон. Преди 12 месеца той отстъпи, отново с 1:2 сета, пред гърка Стефанос Циципас.

В първия гейм двамата печелеха подаванията си до петия гейм, когато Тийм стигна до трета точка за пробив от началото на срещата (първите две пропилени във втория гейм) и я реализира, за да поведе. След това австриецът затвърди пробива и нямаше проблеми до края на сета, печелейки го с 6:4.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Втората част беше изключително оспорвана, като нито един от двамата не загуби подаването си. Медведев и Тийм имаха по две възможности да се пробият, но не го направиха и се стигна до тайбрек, в който руснакът на три пъти спечели точка при сервис на австриеца и след 7-2 точки спечели сета със 7:6.

Решителната трета част продължи с оспорвана битка на корта. Руснакът изпусна три шанса за пробив в третия гейм, но в петия стигна до нови три и при общо шестата възможност да вземе подаването на съперника в този сет успя да го направи. Медведев веднага затвърди пробива и дръпна с 4:2. До края двамата спечелиха без проблеми своите сервис-геймове и в крайна сметка Медведев ликува след 6:4 с историческа първа титла от финалния турнир на ATP.

Това беше юбилейно 50-то издание на Финалите на АТП, както и последно 12-о в Лондон. От следващия сезон домакин на турнира ще бъде италианският град Торино.