Александър Василев се класира за четвъртфиналите на сингъл на на турнира от ITF за мъже „K&D Cup 2024" с награден фонд 15 хиляди долара. Надпреварата се провежда на кортовете на ТК „Диана" в София. 17-годишният Василев победи във втория кръг със 7:5, 6:3 Фернандо Кавайо от Аржентина. Срещата продължи час и 55 минути.

Българинът поведе с 5:3 в първия сет, но допусна изравняване при 5:5. Василев обаче взе следващите два гейма, а с това и сета със 7:5. Александър поведе с 4:1 във втория сет и го спечели с 6:3. Това ще е първи четвъртфинал за Василев от турнири на ITF за мъже. За място на полуфиналите Василев ще играе срещу №3 в схемата Владислав Орлов (Украйна).

17-годишният квалификант Георги Георгиев загуби във втория кръг с 5:7, 4:6 от Гьокберг Саръташ (Турция). Срещата продължи 2 часа и 7 минути. Вчера Георгиев записа първата си победа в основна схема на турнир от ITF за мъже, след като се наложи с 6:1, 6:1 над аржентинеца Фелипе де Диос.

Георгиев имаше преднина от 4:2 в първия сет, но го загуби с 5:7. Във втората част Георги изостана с 1:5 и отстъпи с 4:6.

Още четирима българи ще играят днес срещите си от втория кръг на сингъл.

Квалификантът Антъни Генов ще играе срещу №7 в схемата Дженгиз Аксю (Турция).

19-годишният Михаил Иванов, който влезе в схемата като "щастлив губещ", ще играе срещу италианеца Николо Чаварела.

Участващият с "уайлд кард" Виктор Марков ще играе срещу №4 в схемата Мариано Тамаро (Италия).

15-годишният Иван Иванов, който спечели първата си победа от турнири на ITF за мъже, ще играе срещу намиращия се на 354-то място в световната ранглиста и №2 в схемата Артюр Геа (Франция).

По-късно днес осем българи ще играят в четвъртфиналите в турнира на двойки.

Поставените под 2 №2 Антъни Генов/Николай Неделчев ще играят срещу Йоан Найденов/Маркъс Кобаяши (Япония).

Виктор Марков/Симеон Терзиев ще играят срещу Динко Динев/Николо Чаварела (Италия).

Васил Димитров/Пламен Милушев ще срещнат Дженгиз Аксю (Турция)/Гьокберк Саръташ (Турция).