Американската тенисистка София Кенин влезе в историята с титлата на Australian Open през тази година, която спечели след 4:6, 6:2, 6:2 над смятаната за фаворит Гарбине Мугуруса. 21-годишната дебютантка и най-млада шампионка, след 20-годишната Шарапова през 2008 година, взе първата си титла от Големия шлем и даде заявка трофеят да не е последен.

След края на турнира в Австралия Кенин призна, че е сбъднала мечта, а първата крачка към това е преди 15 години, когато из тенис комплекса в Мелбърн я развежда звездата Ким Клайстерс. Тогава симпатичното 6-годишно русо момиченце гледа всичко с интерес и подминава шегите на околните, че някои ден може да е шампионка и дори си пожелава първият турнир, който да спечели да бъде "Уимбълдън".

На седем години София, обичаща да я наричат Соня, дава друго забавно интервю, в което обяснява как може да победи тенис звездата на САЩ Анди Родик.
 


Съдбата и любовта към тениса обаче явно вършат чудеса и през изминалата 2019 година Кенин се изстреля към върха. Американката спечели три титли през 2019 година, а сега и Australian Open и от неизвестна за мнозина, от понеделник ще заеме номер 7 в ранглистата при дамите.

Американката, чиито родителите всъщност са емигрирали в САЩ руски граждани (Александър и Светлана), които се завръщат в Москва за раждането й през 1998 година и месеци по-късно отново отлитат зад Океана. Именно бащата на София е първият й и настоящ треньор, като признава, че я е завел на корта, когато е била на 5 години. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Тежкият ни живот в първите години в САЩ й дава сила. Тя не го е преживяла, но знае всичко, разказвали сме й. Аз бях шофьор, но не знаех дума английски. Работех нощем, а през деня ходех на курсове по английски. Майка й беше медицинска сестра и нямахме много пари. Всичко това я научи да се бори", признава баща й и неин треньор Александър, като потвърждава че със съпругата му са били готови на всичко, за да може дъщеря им да изживее американската мечта.

София изцяло се посвещава на тениса и като малка, когато търси само ракетата и топката вместо куклите, и като по-голяма, когато поставя кариерата пред личния си живот и все още няма приятел до себе си. Има профили в социалните мрежи "Туитър", "Фейсбук" и "Инстаграм", със сравнително малко последователи, в които пуска предимно снимки от корта и тренировъчните зали.

Тодор ПОЛИМЕНОВ / БЛИЦ