Григор Димитров победи френския квалификант Кирян Жаке с 6:3, 6:4, 6:2 за час и 47 минути на старта на US Open. Българинът не бе убедителен в първите два сета, но успя да ги спечели най-вече заради своя опит. В третия сет Димитров вдигна нивото си, а Жаке допусна и някои много груби грешки.

Голямата разлика в мача бе направена от сервиса на Григор Димитров, който му даваше допълнително самочувствие. Гришо имаше някои затруднения, които не се оказаха фатални срещу този съперник и в крайна сметка продължава напред в турнира.

Във втория кръг Димитров ще се изправи срещу победителя от мача между Алехандро Давидович-Фокина (Испания) и Ринки Хиджиката (Австралия).

ПЪРВИ СЕТ

Началото на двубоя не беше лесно за Димитров, който изглеждаше разконцентриран в първите минути и това даде шанс на съперника му да стои равностойно на корта. Жаке сервираше изненадващо добре и поведе с 2:1, а в четвъртия гейм стигна до три възможности за пробив, но не ги използва. Григор постепенно коригира грешките си и започна да притиска Жаке на негов сервис. В петия гейм логичното се случи и Димитров реализира брейк. Световният номер 9 атакува с форхенд по правата, за да дръпне с 3:2 и да постави сета под свой контрол. Макар и без да блести, българинът вече диктуваше събитията. Началният му удар носеше лесни точки и не позволяваше на Жаке да го затруднява, както в първите минути. Сетът можеше да приключи и по-рано, но Димитров пропусна да реализира втори пробив, след като водеше с 40:0 на сервис на своя опонент. При 5:3 в своя полза Гришо направи няколко добри ретура, а Жаке допусна двойна грешка и първата част отиде в историята. Сетът продължи 32 минути, а Димитров спечели 88% от разиграните точки на първи сервис. Той направи повече уинъри, но и повече двойни грешки от французина.

ВТОРИ СЕТ

Втората част затвърди тенденцията Григор да доминира, но в същото време да не извлича максимума от наглед лесни ситуации. Той още веднъж се размина с пробив, след като водеше с 40:0, а в следващия гейм се стигна до две изравнявания, преди хасковлията да удържи подаването си и да поведе с 2:1. При 3:2 Димитров получи възможност да пробие и точно това се случи. Оттук нататък приключването на сета трябваше да е формалност за полуфиналиста от 2019 година, но вместо това той изигра много слаб седми гейм и допусна Жаке да направи рибрейк - 3:4. След това французинът изравни резултата за 4:4.  Въпреки видимото си раздразнение от собствените грешки, Гришо не позволи да се стигне до срив, който да постави под съмнение класирането му за следващия кръг. Той взе сравнително лесно деветия гейм, а веднага след това реализира пробив и затвори сета. Жаке отрази първия сетбол, но секунди по-късно прати форхенд в мрежата и Димитров се доближи още повече до успеха.

ТРЕТИ СЕТ

В третия сет Димитров започна много убедително. Григор направи и ранен пробив, който бе затвърден с гейм на нула, за да поведе с 3:0. При 3:1 в своя полза Димитров накара публиката да стане на крака и да го аплодира с изумително изпълнение. Жаке помисли, че вече е спечелил точката, но беше контриран от българина и му остана единствено да се хване за главата и да хвърли ракетата си. Гришо лесно взе гейма за 4:1, а Жаке отрази точка за пробив при следващото си подаване и удължи мача с още няколко минути. Димитров редуваше майсторски отигравания с необяснимки грешки, но във важните моменти беше достатъчно прецизен. Осмият гейм се оказа и последен. Гришо взе първите три точки, а Жаке отрази само един от мачболите, преди да прати топката в мрежата.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - КИРЯН ЖАКЕ