Най-добрият български тенисист Григор Димитров се изпоти здравата и все пак надви белгиеца Зизу Бергс с 6:3, 7:6(3), 4:6, 6:4 след общо 3 часа и 38 минути игра, за да се класира на 1/8-финалите на "Ролан Гарос“, където ще срещне поляка Хуберт Хуркач. Срещата днес бе преместена за доиграване на покрития централен корт "Филип-Шатрие" заради дъждовете в Париж през последните дни, провалили сериозно програмата на турнира.

Двубоят вчера започна със закъснение и след това няколко пъти беше прекъсван заради дъжд, а накрая беше прекратена в началото на втория сет и преместена за днес. В момента на спирането Григор водеше с 6:3, 2:1 и предстоеше да сервира.

След подновяването играта бе изключително равностойна и във втория сет се стигна до тайбрек, спечелен от българина, който обаче се отпусна в третата част. Бергс направи два пробива срещу един за Гришо и взе сета с 6:4, за да намали изоставането си. В четвъртата част двамата печелеха подаванията си до заключителния десети гейм, в който Григор Димитров стигна до пробив при втората си възможност и след 6:4 спечели срещата.

В спор за място на 1/4-финалите Гришо ще играе срещу Хуберт Хуркач (Полша), който елиминира Денис Шаповалов (Канада) в четири сета.

ПЪРВИ СЕТ 
Гришо стартира неубедително, като позволи на Бергс да поведе с 40:0 преди да вземе първата си точка. Българинът обаче стигна само до още една и така срещата започна с пробив за белгиеца. Още във втория гейм обаче над Париж заваля и се наложи срещата да бъде прекъсната. Двамата играха само 9 минути преди спирането. 

Около 15 минути по-късно двамата отново излязоха на корта. След подновяването Бергс затвърди пробива с гейм на нула. Димитров спечели второто си подаване, за да намали изоставането си до 1:2 гейма. След този гейм отново заваля и играчите пак се прибраха в съблекалните. След нова пауза от около 30 минути Димитров и Бергс излязоха да загреят преди да продължат срещата си. 

Българинът стигна до точка за пробив в четвъртия гейм, която обаче Бергс отрази и взе подаването си. Григор имаше затруднения при собствения си сервис гейм, но успя да го спечели, след като се стигна до 40:40. Димитров реализира пробив в шестия гейм, за да изравни геймовете - 3:3.

Белгиецът стигна до точка за брейк в следващия гейм, но Димитров успя да затвърди пробива и да поведе с 4:3. При резултат 40:40 в осмия гейм над Париж отново заваля и двубоят за трети път бе прекъснат, но този път за доста по-кратко. Димитров не се разконцентрира след поредната извънредна пауза и успя да стигне до нов пробив, за да поведе с 5:3. Бергс стигна до точка за пробив, но Григор я отрази с хубав сервис. След това българинът стигна до два сетпоинта, които пропусна, но при третия Гришо отново проби и спечели първия сет - 6:3. 

ВТОРИ СЕТ
Отлично начало на частта за българина - пробив, който след това затвърди с гейм на нула. Бергс спечели следващото си подаване, но след това отново заваля, а впоследствие бе решено срещата да се доиграе в неделя.

Първата точка при подновяването беше за Бергс, но след това Григор взе нещата в свои ръце и поведе с 40:15, а след това затвърди пробива си - 3:1. Бергс набързо върна пасива си на един гейм. Шестият гейм започна колебливо за Димитров и след няколко грешки съперникът му получи две точки за връщане на пробива. Хасковлията спаси първата точка, но загуби втората след дълго разиграване - 3:3. Българинът веднага получи шанс отново да поведе с брейк, след като поведе с 40:15 при подаване на Бергс. Хасковлията допусна грешка и прати воле в мрежата при празен корт. Белгиецът обаче допусна елементарна грешка и отново изостана с пробив - 4:3. В следващите два гейма съперниците взеха подаванията си, а в десетия Бергс направи пробив за 5:5. Последваха нови два гейма със спечелени подавания от двамата, като Гришо направи това на нула и доведе нещата до тайбрек.

В тайбрека Гришо на два пъти проби сервиса на Бергс, за да поведе с 6-4 и веднага реализира мачбола, за спечели сета със 7:6 и да поведе убедително в мача. 

ТРЕТИ СЕТ
В началото на третата част двамата спечелиха първите си подавания, а в третия гейм белгиецът се възползва при втората си възможност за пробив и поведе с 2:1. Гришо веднага реагира и още в следващия гейм върне пробива, но едва при четвъртия брейбол.

Здравата битка продължи и в петия гейм, като този път Бергс имаше своите шансове за нов пробив и при третия такъв успя отново да вземе подаването на българина за 3:2. След това най-накрая някой от двамата затвърди пробива си и за съжаление това бе белгиецът, който поведе с 4:2. В седмия гейм Бергс имаше нови две възможности за пробив, но Гришо ги отрази и този път взе подаването си. Последва гейм на нула и 5:3 за белгиеца, който след това затвори частта едва при третия си сетбол на свое подаване за 6:4.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Гришо спечели с лекота първия гейм на тази част, давайки само точка на белгиеца, който след това доста трудно успя да изравни за 1:1 след доста продължителен гейм. Последваха още два оспорвани гейма, след което двамата започнаха доста по-лесно да печелят на свой сервис.

В осмия гейм битката отново се водеше точка за точка, но Бергс все па спечели подаването и изравни за 4:4. Последва гейм на нула за Григор Димитров, който веднага след това в десетия гейм получи мачпойнт и го пропиля. Все пак Гришо се възползва при втората си възможност за спечелване на мача, завършвайки го с пробив за 6:4.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ ОТ „РОЛАН ГАРОС“ ПРИ МЪЖЕТЕ – ТУК
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ ОТ „РОЛАН ГАРОС“ ПРИ ЖЕНИТЕ – ТУК