Новак Джокович спечели рекордна осма титла от Australian Open - нещо, което никой друг не е правил до момента. Утвърдилият се като Краля на Мелбърн 32-годишен сърбин ликува на финала срещу Доминик Тийм в страхотно зрелище, продължило точно 4 часа. Джокович победи след 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4.

До момента Ноле неизменно печели финалите в Мелбърн - 8 от 8. Предишните му триумфи бяха през 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016 и 2019 г. Втори след Джокович по титли от Аustralian Open е Роджър Федерер с шест. 

За Джокера това е 17-ти трофей от Големия шлем. Така той се доближи на три от рекордьора Роджър Федерер, който има 20, и е с две по-малко от Рафаел Надал (с 18). 26-годишният австриец Доминик Тийм пък днес направи неуспешен опит да спечели първия си трофей от Шлема.  

Благодарение на успеха в Мелбърн Джокович от утре се завръща на върха в световната ранглиста, измествайки Надал от първата позиция.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Ноле имаше сериозно затруднения на финала, особено във втория и третия сет, в които Тийм го надигра. Освен това сърбинът очевидно беше измъчван и от контузия, като се наложи да получи медицинска помощ в хода на двубоя. Борбеният Ноле обаче стисна зъби и демонстрирайки класата си, успя да вдигне победоносно ръце.

В мачовете помежду им Джокера вече води на Тийм със 7:4. 

ДОМИНИК ТИЙМ - НОВАК ДЖОКОВИЧ 4:6, 6:4, 6:2, 3:6, 4:6

 

ПЪРВИ СЕТ
Джокович сервира първи в мача и спечели първото си подаване с два аса. В първия си сервис гейм Тийм допусна грешки от бекхенд. Стигна се до три равенства, а след грешка на мрежата на австриеца Ноле имаше предимство, с което успя да пробие още във втория гейм. Сърбинът поведе с 3:0, давайки само точка на Тийм. 

Вторият сервис гейм на австриеца бе изпълнен със страхотни разигравания, като този път се стигна само до едно равенство, след което Доминик успя да спечели първия си гейм в мача. Джокович отново даде само една точка на съперника си и поведе с 4:1. 

В шестия гейм Тийм поведе с 40:0, но отново се стигна до равенство 40:40. След корекция от съдията на стола последва преиграване на точката. Австриецът стигна до предимство, но добра игра на мрежата от страна на Ноле възстанови равенството. С ас Тийм отново си осигури предимство и успя да си вземе подаването. Така пробивът беше върнат и австриецът намали изостването си - 4:3. Осмият гейм също отиде на сметката на Тийм - 4:4. 

Джокович с поведе 5:4, след като отново спечели лесно сервис гейма си. Единствената точка за Тийм дойде след грешка на сърбина, който прати топката в мрежата в едно от разиграванията. Австриецът успя да спаси първия сетбол, но след това допусна двойна грешка и първата част отиде на сметката на сърбина - 6:4 за Ноле.

ВТОРИ СЕТ
Сърбинът започна с гейм на нула. Отговорът на Тийм обаче не закъсня. Австриецът също взе подаването си на нула. В третия гейм Джокович допусна две двойни грешки, което позволи на Доминик да пробие, а след това световният номер 5 затвърди пробива и поведе с 3:1. 

Ноле успя да спечели следващото си подаване, за да намали изоставането си само на гейм. Джокера имаше шанс да пробие и да изравни, но Тийм се справи и дръпна с 4:2. Седмият гейм бе спечелен от Джокович с 40:15. Тийм изоставаше с 15:30 на свой сервис, но стигна до 40:40. Топка в мрежата и последвал аут обаче позволиха на Ноле да върне пробива. 
Джокович два пъти беше предупреден от съдията за проточване на времето, като при втория път изгуби правото си на първи сервис и Тийм поведе с 5:4. Австриецът стигна до три сетбола на свой сервис. При втория успя да спечели частта с 6:4 и да изравни резултата в сетовете - 1:1.

ТРЕТИ СЕТ
Тийм стигна до две точки за пробив още в първия гейм на третия сет. Грешка при изпълнение на бекхенд по правата на Ноле донесе първия пробив на австриеца в третата част. Световният номер 5 затвърди пробива и поведе с 2:0. 

Австриецът проби за втори път, след като имаше три брейкбола и при втория Ноле сгреши. Тийм затвърди и втория пробив, повеждайки 4:0. В петия гейм Ноле успя да спечели подаването си, а след това на корта се появи и медицински екип. С гейм на нула австриецът поведе 5:1. 

Сърбинът успя да се задържи в сета със спечелването на своя сервис гейм. При първия си опит да спечели третия сет Тийм не успя и се стигна до равенство. След това обаче Джокера прати топката в мрежата и имаше предимство на австриеца. Доминик обаче направи двойна грешка и резултатът отново стана 40:40. С хубав сервис по диагонала се стигна до трети сетпойнт. Ретур по правата на Джокович и трето равенство. При четвъртия сетбол Ноле сгреши и Тийм поведе с 2:1 сета.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ 
Джокович започна със сервис, като този път не допусна да бъде пробит. С отлични сервиси и само точка за сърбина Тийм изравни 1:1. Австриецът можеше отново да излезе напред в резултата с пробив, но Ноле стигна до 40:40, а след това и късметът му помогна, след като топката се плъзна по мрежата и тупна в полета на съперника му. 

26-годишният Тийм изравни за 2:2 след лесен сервис гейм. С гейм на нула сърбинът поведе с 3:2. Ноле затрудни Доминик в шестия гейм, но австриецът успя да се справи с напрежението и измъкна сервис гейма си - 3:3. 

За разлика от съперника, Джокович нямаше трудности да пласира първи сервиси с нови топки и да спечели гейма без никакви разигравания - 4:3. Тийм сбърка изненадващо на мрежата за 15:15, след което не можа да се справи със супер ретур от форхенд на Джокович - 15:30. Двойна грешка доведе до още неприятности за австриеца и първи шансове за пробив в сета, първият от които елиминиран с добра комбинация сервис-форхенд. Пресилен удар с предната страна на ракетата след нов дълбок ретур означаваше, че Джокович ще сервира за изравняване на сетовете - 5:3.

Сърбинът затвори сета по убедителен начин на нула - 6:3 след 3 часа и 12 минути, което прати битката в решителен пети сет.

ПЕТИ ГЕЙМ
Решителната част започна с гейм за Тийм. Джокович отговори с гейм на нула. С много важен пробив сърбинът поведе с 2:1. Австриецът имаше шанс да върне пробива, но Ноле показа класа и измъкна гейма си - 3:1. Тийм водеше с 40:15 на свой сервис, но допусна да се стигне до равенство 40:40. 

С чудесен сервис по диагонала австриецът стигна до предимство, аут на Джокера намали изоставането на петия в света. С гейм на нула сърбинът отново поведе с два гейма - 4:2. Тийм имаше доста проблеми в сервис гейма си в тези минути, като дори имаше шанс Джокович да го пробие, но австриецът показа здрави нерви и с хубави сервиси в решителния момент доведе спора до 4:3. Само точка за Тийм и 5:3 за Джокера. Така сърбинът сервираше за оставане в мача. Той успя да се спаси, печелейки подаването си с 40:15. В деветия гейм Тийм поведе с 15:0, но с три поредни точки Джокович стигна до сладката победа, спечелвайки осмата си титла в Australian Open.