Доминик Тийм ще се опита да стори това, което никой преди него не е успявал – да победи Новак Джокович на финал на Australian Open. Сърбинът е рекордьор по титли от надпреварата - седем, а вече се откъсна и като тенисиста с най-много финали в Мелбърн (8), изпреварвайки Федерер с един. Ноле е абсолютният господар на "Род Лейвър Арина" и 12 години, след като спечели първия си турнир от Шлема именно там, ще опита да грабне пред австралийската публика своя „мейджър“ трофей №17, приближавайки се на два от Рафаел Надал и на три от Роджър Федерер (с 20).

Джокович влезе в турнира като фаворит, ще бъде такъв и във финала, който ще стартира малко след 10:30 часа и ще може да го гледате директно в БЛИЦ. 

Световният №2 е в серия от 12 победи през сезона, а освен всичко друго успех за него би означавал и връщане на върха на ранглистата.

Имайки предвид, че най-доброто представяне на Тийм на Australian Open досега беше осминафинал, няма как да не го определим като голямата изненада на турнира тази година. В същото време през последните две години някогашният „клейкортър“ направи сериозни крачки към това да бъде считан за един фаворитите във всеки един турнир, в който участва и представянето му в Мелбърн е кулминацията на това негово развитие.

Двукратният финалист от "Ролан Гарос" има своите причини да вярва, че е способен да вдигне първата си титла от Шлема днес. Макар да изостава в директните двубои с 4-6, австриецът спечели четири от последните си пет сблъсъка с Джокович, а най-значим за него преди финала ще бъде този от Nitto ATP Finals в Лондон в края на миналия сезон – единственият му успех на хард срещу Новак.

През ноември Доминик демонстрира изключително агресивна игра, с която успя да надиграе сърбина в мач-класика. Джокович поведе със сет и се представяше на много високо ниво, но защитата му бе пробита от непрестанните атаки на Тийм от всяка точка на корта. Именно този двубой ще даде доза увереност на аутсайдера преди неделния финал.

Въпросът е ще успее ли да задържи тази игра във формат три от пет сета? По всичко личи, че световният №5 е способен да го направи. Австриецът спечели срещу Рафаел Надал в изтощаващ трилър, продължил над четири часа на четвъртфиналите, а след това се справи и с Александър Зверев за три часа и половина. Не са му чужди и „мейджър“ победите над Ноле – последните им два мача на "Ролан Гарос" свършиха в негова полза. Световният №2 е наясно, че срещу себе си ще има достоен съперник:

„Въпрос е на по един мач тук и там, който да му донесе титла от Големия шлем, да го вкара в челната тройка в света,“ коментира противника си Джокович.

„Със сигурност разполага с играта. Вече има и опита. Има силата. Притежава всичко нужно, за да бъде около върха. През последните 12 месеца несъмнено разви играта си на твърди кортове значително, резултатите го показват“, добави сърбинът.

„С целия този адреналин всичко ще бъде наред. Изиграх два супер интензивни мача срещу Рафа и Саша“, каза Тийм след полуфинала.

Свеж или не, Доминик Тийм ще трябва да изиграе един от най-добрите мачове в кариерата си, ако иска да спечели първия си турнир от Големия шлем. Ноле е най-успешният състезател в историята на надпреварата в Мелбърн, сервира почти перфектно през последните си мачове и умее да изважда опонентите си от комфортната им зона и да извлича максимума от всяко тяхно колебание.

Независимо кой победи, финалът на Australian Open 2020 обещава да бъде зрелищен.

TennisKafe.com