Единствената българска представителка в тениса на Олимпиадата в Париж Виктория Томова победи полякинята Магдалена Фрех с 6:4, 7:6(4) за 1 час и 53 минути игра.

Във втория кръг 29-годишната софиянка ще се изправи срещу победителката от мача между поставената под номер 11 Ема Наваро (САЩ) и Юлия Грабхер (Австрия).

Във втория кръг 29-годишната софиянка ще се изправи срещу победителката от мача между поставената под номер 11 Ема Наваро (САЩ) и Юлия Грабхер (Австрия).

Томова игра силно срещу Фрех, от която имаше 4 загуби в петте им мача до момента. Българката заслужено победи световната №48 на кортовете на „Ролан Гарос", радвайки се на подкрепата на доста сънародници.

Вики проби за 2:1 в първия сет и без да допусне брейк го спечели с 6:4. Томова изостана с 0:2 в началото на втората част, но успя да направи обрат до 5:2, доближавайки се до победата. При този резултат българката изпусна два мачбола на собствен сервис и беше пробита. Това повлия негативно на играта на Вики и тя допусна обрат до 5:6. Томова обаче показа страхотен характер и успя да вкара втория сет в тайбрек. В него българката поведе с 6-4 точки и от първия си мачбол ликува, класирайки се за втория кръг.

Виктория Томова е седмият български тенисист, играл на олимпийски игри след Мануела Малеева (1988, бронзов медал), Катерина Малеева (1988, 1992), Магдалена Малеева (1992, 1996, 2004), Елена Пампулова (1992), Цветана Пиронкова (2008, 2012, 2016) и Григор Димитров (2012, 2016).



ВИКТОРИЯ ТОМОВА - МАГДАЛЕНА ФРЕХ 6:4, 7:6(4)

ПЪРВИ СЕТ
Томова започна с точка за пробив още в първия сервис-гейм на полякинята, но не можа да се възползва от него. Тя обаче направи брейк на нула в третия гейм и поведе ключово с 2:1, след което затвърди по солиден начин предимството си. За съжаление, в шестия гейм бе ред на българката да защитава възможности за пробив. Тя се справи прекрасно с началните си удари и вкара резултата в дюс, а после осъществи и пълен обрат след няколко неточности на Фрех - 4:2.

Томова се подразни от две отсъждания на съдията в полза на полякинята, но продължи да бъде изключително прецизна от начален удар в ключовите моменти и не позволяваше връщане на пробива - 5:4. С изящна къса топка до мрежата българката си осигури два сетбола на свой сервис и се справи блестящо със затварянето на първата част - 6:4.

ВTOРИ СЕТ
Битката стана още по-оспорвана във втория сет, а публиката все по-шумно подкрепяше любимката си - викове "Магда, Магда" и "Вики, Вики" съпровождаха паузите между разиграванията между двете. За съжаление, Томова допусна пробив за 0-2 в началото на сета след слаб период на сервис.

Вики не можа да се възползва от първия си шанс за моментален рибрейк, а с невероятна къса топка от основната линия Фрех неутрализия и втория брейк-бол. Същото упражнение в следващото разиграване послужи на българката за трети шанс за пробив, а тя с поразяващ форхенд от основната линия възстанови паритета - 1:2. Томова изравни набързо и след това със серия от подсечени бекхенди и грешки на опонентката стигна до три брейк-бола при 0-40. Фрех сбърка опит за къса топка и пробивът стана факт - 3:2.

Томова затвърди убедително преднината си и се доближи само на два гейма от победата при 4:2.

Полякинята изглеждаше устремена към намялаване на изоставането, но направи две поредни непредизвикани грешки и от 40-15 се стигна до 40-40. Неточностите ѝ продължиха и Вики се възползва, за да осъществи нов брейк и да сервира за успеха - 5:2.

Отново с отлично представяне от основната линия Томова се добра до два мачбола, като не можа да се възползва от първия след нелепа намеса на мрежата. Хубав ретур на полякинята ѝ осигури предимство в следващото разиграване и се получи дюс, а още две грешки на българката доведоха до връщане на единия пробив - 5:3.

Сривът на Томова продължи, а възходът на Фрех я изведе до два брейк-бола при 5:4, като тя се възползва още от първия, за да стори немислимото допреди само 10-ина минути - изравняване 5:5. Виктория изобщо не можеше да се "закачи" в последните изминали два начални удара на опонентката си и вече трябваше да сервира не за победата, а за оставане във втория сет. Тя се справи, макар отново да беше видимо изнервена от някои от неточностите си - 6:6.

С грешка на Фрех още в самото начало Томова осъществи първия мини-пробив, а после поведе с 3-0 в тайбрека. За съжаление, след продължително разиграване по форхендите от основната линия по-късно в "дългия гейм" полякинята дочака неточност и изравни мини-брейковете - 4-3. Шум от приближените кортове попречи на Фрех в следващата размяна на бекхенди и тя сгреши за 5-3, като Вики отново поведе с пробив. Софиянката стигна до два мачбола, първия от които на свой сервис, като тя се възползва от него след маратонско разиграване и красив минаващ форхенд - 6:4, 7:6(4) за 1 час и 53 минути игра.