Рафаел Надал и Роберто Баутиста Агут са големите герои за Испания, които донесоха на страната шести трофей от Купа „Дейвис“, печелейки първите в историята финали на надпреварата. Пред родните фенове в Мадрид двамата постигнаха двусетови победи съответно над Денис Шаповалов и Феликс Оже-Алиасим, за да надделеят над Канада и да зарадват огромната публика в Caja Magica.

„Беше перфектна седмица“, каза щастливият Надал, който получи специален трофей за най-добър състезател на турнира. „Беше емоционално, а помощта от публиката бе ключова. Няма по-хубаво място, на което да вдигнем този трофей. За мен беше чест да споделя това с всички от отбора“.

Рафа записа своята 29-а поредна победа на сингъл в надпреварата и вече има пет титли от Купа „Дейвис“. Активът на испанците на финал пък е 6-4. Освен всичко останало, световният №1 е повече от герой за страната си, тъй като се включи в решителните мачове на двойки и в серията срещу Аржентина на четвъртфиналите, и в тази срещу Великобритания на полуфинала. Помогна на тима да спечели и в двата случая, а на финала не остави съмнения относно своите лидерски качества за пореден път.

„Роберто ни даде незабравим пример. Вчера, днес, тази седмица“, похвали Рафа своя съотборник Баутиста Агут, който преживя лична трагедия преди два дни. Световният №9 загуби баща си и напусна лагера на Испания, но се завърна за заключителната битка и надделя над Феликс Оже-Алиасим със 7-6(3) 6-3, за да поведе „Ла Роха“.

„Това е мечтана седмица, невероятна седмица“, каза развълнуваният Роберто. „Всички играчи бяха страхотни, особено Рафа. Въпреки че играхме до 3-4 часа сутринта и почти не спахме, се справихме. На всички фенове – благодарим ви за подкрепата. Днес беше наистина специален ден“.

Капитанът Серхи Бругера също благодари на феновете и отчете факта, че последните два мача на двойки, в които участваше Рафаел Надал, приключиха около 3-4 ч. след полунощ местно време.

„Мисля, че в петък спахме от 5 до 10 часа – какво можете да кажете? А после излязохме отново на корта и спечелихме“, каза наставникът.

„Аз също съм играл тук, в Мадрид. Когато имаш цялата публика зад гърба си, това те тласка напред. Публиката ни подкрепяше през цялата седмица и тя ни закара до финала“.