Рафаел Надал се справи с квалификанта Ричард Беранкис (Литва) - 6:2 7:5, за да намери място сред четвъртфиналистите в ATP 250 турнира в Мелбърн. Испанецът не бе излизал на корта в официален двубой от началото на месец август, когато отстъпи на осминафиналите на турнира във Вашингтон, а след това бе принуден да преустанови състезателна дейност до края на годината поради травма в лявото стъпало. Във вторник обаче Матадора се завърна в Тура с мач на двойки на надпреварата в Мелбърн, а днес тръгна добре и на сингъл. 

Надал коментира за първи път случая с Новак Джокович. Испанецът заяви, че съжалява за случилото с колегата му, чиято виза за Австралия бе анулирана на летището в Мелбърн. Рафа обаче подчерта, че сърбинът е бил напълно наясно с рисковете от подобен сценарий.

34-годишният Новак пристигна с разрешение от организаторите на Откритото първенство на Австралия да играе без ваксина, но граничните власти в страната не приеха за задоволително медицинското изключение, което бе направено за него.

"Разбира се, че не ми харесва случващото се и съжалявам за Джокович. Но от доста време всички знаехме какви ще бъдат условията, така че той е взел свое собствено решение", коментира Надал, който също като Ноле има 20 титли от Шлема.

"Ситуацията, която се случи с Джокович, е много неприятна и е нормално хората тук в Австралия да са ядосани. Те преминаха през много тежки локдауни, заради които много хора не успяха да се приберат по домовете си. Аз вярвам на това, което казват учените - че ние трябва да се ваксинираме. Това е моята гледна точка", обясни Надал, който преди месец прекара коронавирус.