Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на ATP 250 турнира в Мелбърн, след като записа победа в първия си мач на сингъл за 2022 година. Най-добрият ни тенисист надви трудно 76-ия в световната ранглиста Факундо Банис с 5:7, 7:6(3), 6:3.

Оспорваният двубой, в който Димитров сътвори обрат, продължи близо 3 часа. 

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн

Григор допусна да бъде пробит в първите два сета, но в третия беше безупречен на сервис и не позволи на аржентинеца да постигне нова сладка победа след тази над Анди Мъри.

Българинът ще се изправи на 1/4-финалите срещу Макензи Макдоналд или Ботик Ван де Зандсхулп.

По средата на първата част срещата на Григор с Банис беше прекъсната за повече от половин час заради дъжд. Паузата дойде точно когато Димитров беше отразил първия от два поредни брейкбола при 15:40 в петия гейм. След подновяването на играта нашият тенисист изпрати топката в аут с форхенд по диагонала и Банис реализира първия пробив в срещата. Григор успя да го върне веднага и равенството се запази до 5:5. В 11-ия гейм българинът отново предаде подаването си, след което аржентинецът изигра най-силния си сервис гейм и спечели първия сет след общо 1 час и 5 минути на корта. 

Във втората част всеки от двамата взимаше геймовете си без особено напрежение до 4:4. След това първата ни ракета реши да подходи по-агресивно, но направи множество грешки и взе само едно разиграване, допускайки пробив за 4:5. Все пак бившият №3 в света не позволи на съперника си да приключи мача на свое подаване, реализирайки рибрейк.

Стигна се до драматичен тайбрек, в който Димитров пръв поведе с минибрейк за 2:0, но след това загуби и двата си сервиса за 2:3, преди да вземе следващите пет поредни точки и да изравни резултата в сетовете на 1:1.

Решителната трета част също вървеше равностойно до 2:2, когато Григор първо отрази брейкбол, а веднага след това осъществи пробив и го затвърди за 4:2. При аванс от 5:3 българинът стигна до първия си мачбол при 30:40 в подаването на Факундо Банис, който успя да го спаси, но при следващата възможност Димитров сложи край на спора след 2 часа и 47 минути игра.