Световната федерация по тенис (ITF) ще направи всичко възможно, за да окуражи испанската легенда Рафаел Надал да се състезава на Олимпийските игри в Париж, коментира президентът на организацията Дейвид Хагърти пред агенция "Ройтерс".

37-годишният бивш водач в световната ранглиста при мъжете е извън корта откакто получи контузия на бедрото при загубата от Макензи Макдоналд във втория кръг на Australian Open в средата на януари и все още не е потвърдил плановете си за следващия сезон, след като претърпя операция.

Рафаел Надал вече бе казал, че очаква 2024-а да е последна в кариерата му и се надява да играе на Олимпиадата във френската столица, където турнирът ще се проведе на кортовете на "Ролан Гарос". Испанецът е носител на 14 трофея от Откритото първенство на Франция. Той има златен олимпийски медал от Игрите в Пекин през 2008 година, както и титла при двойките осем години по-късно в Рио де Жанейро.

"Знаем какъв шампион е той и неколкократен медалист, така че би било страхотно да участва. Дали ще го направи или не, това зависи от него", каза Хагърти и добави:

"Ние ще направим всичко възможно, за да го окуражим да играе, защото мисля, че би било чудесно. Знаейки, че турнирът е в Париж, на "Ролан Гарос", където той има изключителен успех и би било отлична обстановка за него, ако успее да се състезава."

Директорът на Откритото първенство на Австралия Крейг Тайли по-рано този месец заяви, че Надал вероятно ще се завърне на корта за турнира от Големия шлем в Мелбърн, но представителите на тенисиста поясниха, че няма конкретен план за завръщането му.

"Мисля, че основното нещо за Рафаел Надал е просто да бъде здрав и да чувства, че може да се състезава на нивото, на което иска да бъде, защото просто той е такъв. Иска да бъде на върха на играта си и ние му пожелаваме най-доброто", коментира още Хагърти.