Световният номер едно в тениса Яник Синер, е дал положителна проба за клостебол (анаболен стероид) през март тази година, съобщава Международната агенция за почтеност на тениса (ITIA). Италианецът обаче е избегнал сериозно наказание, защото е успял да докаже, че веществото е попаднало в тялото му поради небрежност. Независимият съд е приел това обяснение, но Синер ще бъде лишен от 400 точки и $325 000 от наградния фонд за полуфинала на Мастърс в Индиън Уелс. Тогава италианецът загуби от Карлос Алкарас в битката за класиране на финала.
 
Синер се е положил на тест на турнира в Индиън Уелс на 10 март, а вторият - осем дни по-късно. И двете показват наличието на клостебол „в ниски концентрации“.

Тенисистът обяснил и доказал, че веществото е попаднало в тялото му от член на екипа, който лекувал кожна рана със спрей, продаван без рецепта в Италия. Въпросният човек го използвал от 5 до 13-ти март и през този период е правил масаж на Синер, в резултата на който клостеболът е проникнал в тялото на тенисиста.