Световният №8 Каспер Рууд обърна Марин Чилич и след 3:6, 6:4 6:2, 6:2 за почти три часа игра се класира за първи път на финал на турнир от Големия шлем. Норвежецът надви за трети път хърватина от три мача помежду им и ще се изправи срещу Рафаел Надал, който ще спори за рекорден 14-и трофей на "Ролан Гарос" след ужасна контузия и отказа на Александър Зверев при резултат 7:6(8), 6:6 в първия полуфинал.

След равностойно начало Чилич първи стигна до пробив в седмия гейм и направи още един, за да спечели първия сет с 6:3. Рууд отвърна във втория сет с два пробива и след 6:4 изравни резултата.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Норвежецът доминираше и в третата част, в началото на която взе на два пъти подаването на хърватина и при 4:1 жена скочи на корта и се завърза за мрежата, изразявайки някакъв протест. Това доведе до прекъсване на срещата за няколко минути, а след това Рууд без проблеми успя да затвори сета при 6:2 и да поведе в мача.

Четвъртата част премина под доминацията на норвежеца, който след два пробива ликува без проблеми с 6:2 и се класира за финала.

ПЪРВИ СЕТ
Каспер Рууд започна силно с гейм на нула. Хърватинът веднага изравни също с безапелационен сервис-гейм на нула. След това норвежецът даде само точка на Чилич и пак убедително спечели подаването си за 2:1. Далеч по-трудно хърватинът успя да изравни за 2:2, отразявайки две възможности за пробив на норвежеца. Двамата спечелиха по още едно подаване, а в седмия гейм най-накрая се стигна до първия пробив и той бе за Марин Чилич, който го затвърди и поведе с 5:3. Още в следващия гейм хърватинът стигна до сетбол и веднага го реализира за нов пробив и 6:3 в тази част.

ВТОРИ СЕТ
С гейм на нула започна и вторият сет, но този път на сметката на Чилич. Рууд доста трудно взе подаването си, а след това проби хърватина и след трети пореден спечелен гейм поведе с 3:1. До самия край на сета двамата печелеха сервис-геймовете си, а в десетия норвежецът имаше три шанса за пробив. В крайна сметка Каспер Рууд записа втори такъв и след 6:4 изравни сетовете.

ТРЕТИ СЕТ
Каспер Рууд имаше три възможности за пробив още в първия гейм на третата част, а при третата се възползва и взе подаването на Марин Чилич. Норвежецът веднага затвърди пробива с гейм на нула. Рууд получи нови три шанса за втори пробив в сета и го постига, а след затвърждаването му вече водеше с 4:0. Чилич върна един гейм, а веднага след него срещата бе прекратена за кратко, след като жена нахлу на корта с тениска с послание и се заключи за мрежата. Веднага след подновяването на мача Каспер Рууд взе подаването си за 5:1, а Чилич също спечели своя сервис-гейм. Следваюият гейм бе доста оспорван, като Чилич пропиля точка за пробив, а Рууд се възползва едва при третия си сетбол и взе частта с 6:2, за да поведе в резултата.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
И тази част започна с пробив за Каспер Рууд, който се възползва при втората си възможност да го направи, след което го затвърди за 2:0. Марин Чилич спечели третия гейм на нула и намали изоставането си. Норвежецът направи още един пробив за 4:1, а до края на сета нямаше никакви изненади и двамата спечелиха подаванията си. Така Рууд ликува след 6:2 и за първи път ще играе финал на турнир от Големия шлем срещу рекордьора с 13 титли от "Ролан Гарос" Рафаел Надал.

Каспер Рууд – Марин Чилич 3:6, 6:4 6:2, 6:2