Наоми Осака е истинска сензация в родната Япония, а и в целия свят, след като спечели титлата на Australian Open и вече има два последователни „мейджър“ трофея на крехката възраст от 21 години. Тя е особено почитана в страната си, тъй като е първият състезател от Япония, без значение мъж или жена, който заема върха в световната ранглиста.

След по-малко от девет месеца обаче пред Осака предстои съдбоносен избор. Тя трябва да решава дали да бъде японска или американска гражданка. Майката на Наоми е японка, а баща ѝ – хаитянин. Тя е родена в Осака, но на три години се премества в САЩ и прекарва по-голямата част от живота си там, като притежава и японско, и американско гражданство.

Според законите на островната държава обаче никой не може да се ползва с двойно гражданство, след като навърши 22 години. При Наоми това ще се случи на 16 октомври тази година, когато ще трябва да направи важния избор.

Бащата на Осака – Леонард Франсоа, сподели, че двамата с майка ѝ са решили тя да представлява Япония, като това се е случило още когато Наоми е била малка. Решението е продиктувано от факта, че „винаги са се чувствали японци“. Японската тенис федерация подкрепя Осака от ранна детска възраст, докато от американска страна няма подобни индикации.

Самият факт, че хората в Япония стоят зад тенисистката непрестанно, кара баща ѝ да я убеди, че трябва да запази гражданството си, съобщава японската медия „Nikkansports“. Мичио Ушиода, журналист от вестник „Mainichi“, вярва, че когато денят за важния избор настъпи, Осака ще предпочете да запази своето американско гражданство. „Разочарованието в Япония ще бъде толкова огромно, че ще предизвика оттеглянето на японското правителство“, сподели той в „Twitter“. Това звучи доста преувеличено, но не и в контекста на предстоящите Олимпийски игри, чийто домакин през 2020 г. е Токио.

В никакъв случай японските фенове няма да искат да видят своята любимка под друг флаг, освен под този на „изгряващото слънце“. А развръзката ще разберем на 16 октомври, когато Наоми ще вземе решение, преминаващо отвъд границите на спорта. TennisKafe.com