Световният №1 Яник Синер продължава да е в центъра на вниманието не само заради триумфите си на корта, но и поради обвиненията употреба на допинг. Световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че случаят срещу италианеца все още е "в процес на обработка", след като бе поискала удължаване на срока за подаване на жалба пред Спортния арбитражен съд (CAS).

Синер рискува наказание, което може да го извади от игра за значителен период, ако бъде признат за виновен, пише "Кориере дела сера". 

След като на 8 септември 2024 г. Синер триумфира с титлата от Откритото първенство на САЩ, побеждавайки Тейлър Фриц във финала на сингъл, случаят със забраненото вещество клостебол продължава да е основна тема в света на тениса. Припомняме, че той даде положителна проба за стероидното вещество по време на Мастърс 1000 в Индиън Уелс, но беше оправдан от Международната агенция за тенисов интегритет (ITIA) на 19 август поради "липса на вина или небрежност". Това решение бе възприето като окончателно.

Въпреки това, три часа след крайния срок, WADA направи официално изявление, в което потвърди, че процедурата продължава. Агенцията се възползва от специална клауза в Антидопинговия кодекс, за да поиска допълнителни материали от ITIA, които да бъдат включени в случая. Така срокът за подаване на жалба е удължен най-малко до 23 септември, когато ще стане ясно дали ще има ново развитие.

Експертите са озадачени от продължителността на процеса, тъй като самото количество клостебол, установено в пробата на Синер, е микроскопично – по-малко от милиардна част от грам. Решението за оправдаването му беше подкрепено от трима водещи експерти, които WADA добре познава и на които разчита. Те потвърдиха, че положителният тест може да се дължи на външен контакт с веществото, а не на умишлена употреба.

Ако Спортният арбитражен съд все пак открие, че Синер не е взел достатъчно предпазни мерки или е бил наясно с риска, наказанието може да варира от три до осем месеца. Това означава, че резултатите му от 10 март 2024 г. насам ще бъдат анулирани, включително трофея от Откритото първенство на САЩ, а спечелените турнири и ATP точки ще бъдат отнети. 

Освен това, евентуално наказание би извадило италианеца от игра за значителен период, което би засегнало и подготовката му за новия сезон.