Яник Синер написа нова златна страница в историята както на своята кариера, така и в тази на италианския тенис. Световният №1 спечели своята втора титла от Големия шлем, надделявайки над Тейлър Фриц на финала на US Open. По този начин Синер стана първият италиански шампион в историята на турнира и увеличи значително шансовете си да завърши сезона като лидер в ранглистата за пръв път, откъсвайки се на 2885 точки пред Александър Зверев в годишната класация.

След днешния успех Синер продължава да няма загубен финал от началото на сезона (6-0). Освен това той стана едва вторият тенисист в историята, спечелил първите си две титли от Големия шлем в един сезон. Единственият друг играч, който е постигал това, е Гийермо Вилас през 1977 г.

Двубоят започна отлично за Синер, който проби още в самото начало и поведе 2-0. Италианецът бе много солиден на ретур, като в същото време атаките му с бекхенд от основната линия затрудняваха сериозно Фриц. Американецът обаче намали резултата, след което стигна до два поредни брейкпойнта след бекхенд в аут от страна на световния №1. Синер избегна опасността, но пред Фриц се откри нов шанс след бекхенд по диагонала, с който неговият опонент не успя да се справи. Този път шампионът от Australian Open допусна непредизвикана грешка при наглед лесно воле и по този начин първата ракета на САЩ върна пробива за 2-2.

Бекхенд в аут на Фриц предостави на Синер брейкбол, но след зрелищно разиграване от 23 удара италианецът не успя да намери пределите на корта при атака с форхенд по диагонала и в крайна сметка световният №12 спечели подаването си. Световният №1 обаче продължи да поставя опонента си под напрежение и стигна до нов пробив. Той стана факт след двойна грешка на Фриц, последвана от чудесен слайс, който не остави шансове на американеца.

При 5-3 пред Синер се откриха три последователни сетпойнта. Фриц отрази първите два, но третият опит се оказа щастлив за водача на схемата, който спечели откриващия сет с 6-3 след неточен бекхенд от страна на представителя на домакините.

След края на първата част Яник Синер имаше нужда от медицинско прекъсване заради болка в китката, но продължи участието си в двубоя. Вторият сет бе доста по-равностоен, като в първите девет гейма никой от опонентите не стигна до точка за пробив.

При 5-4 обаче топка в аут от страна на Фриц предостави на Синер два поредни шанса за решаващ брейк. В последвалото разиграване световният №1 пласира отличен бекхенд по правата, който американецът не успя да отрази и по този начин удвои преднината си в двубоя след 6-4.

Синер бе на път окончателно да сломи съпротивата на опонента си в средата на третия сет, но при 3-2 пропиля два поредни шанса за пробив. Тези пропуснати възможности струваха скъпо на шампиона от Australian Open, тъй като веднага след това Фриц проби с помощта на двойна грешка от страна на световния №1, а впоследствие спечели подаването си за 5-3.

Това обаче не обезвери Синер, който върна пробива и възстанови равенството след отлична комбинация от слайс и минаващ бекхенд. Италианецът си върна водачеството при 6-5, а малко след това грешка на Фриц му предостави две поредни шампионски точки. Последва едно от най-дългите разигравания в мача, което завърши с форхенд в мрежата от страна на световния №12 и по този начин Синер триумфира с 6-3, 6-4, 7-5 след 2 часа и 17 минути игра.