Американката Серина Уилямс бе обявена от WTA (Женска тенис асоциация) за „Най-добра тенисистка на 2012 година”. 31-годишната американка спечели две титли от Големия шлем („Уимбълдън” и US Open), а освен това стана олимпийска шампионка на сингъл и на двойки със сестра си Винъс в Лондон. Серина Уилямс спечели 48 от всичките си 50 срещи от април до октомври, като триумфира и на заключителния за сезона турнир на WTA в Истанбул.

Серияна Уилямс печели наградата за четвърти път, като предишните случаи са през 2002 г. (завършва под номер 1 в света), 2008 г. (завършва под номер 2 след сръбкинята Йелена Янкович) и 2009 г. (пак приключва като номер 1 в света).

Американката е една от трите състезателки, които са получавали повече от два пъти признанието в 36-годишната му история. Другите две са германската Щефи Граф, печелила наградата осем пъти, и чехкинята Мартина Навратилова, отличавана за най-добра седем пъти. Моника Селеш, Линдзи Дейвънпорт, Жустин Енен и Ким Клайстерс са печели отличието по два пъти.