Международната тенис федерация (ITF) официално взе решение по невероятния случай с украинската тенисистка Даяна Ястремска, която дори премина полиграф и доказа невинността си по обвинение за употреба на допинг - метаболити на веществото "местеролон", заради което бе отстранена от участие на Australian Open тази година.

Федерацията представи решението си в 34 страници, въпреки че отмени дисквалификацията ѝ още през юни и ѝ позволи да играе в Хамбург, където достигна до полуфинал, и на Олимпийските игри Токио, на които отпадна още в първия кръг.

Ястремска е обяснила наличието на метаболитите на местролона в тялото си с факта, че е правила секс с бивше гадже, което в този момент е използвало това вещество. За да докаже невинността си, украинката е преминала полиграфски тест, който е показал 99% достоверност на думите ѝ.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

В документа от 34 страници са заличени не само отделни думи и фрази, но и някои цели и доста дълги абзаци, но от видната информация става ясно какво е обяснила украинката. На 23 и 24 ноември 2020 година тя и бившият ѝ приятел на два пъти са правили секс - първо вечерта, а след това и сутринта. Допинг ченгета са взели проба от тенисистка на 24 ноември, а версията се потвърждава и от нейните родители и бившето ѝ гадже. Анализът на проба от косата ѝ също е дал отрицателен резултат за наличието на каквито и да било забранени субстанции.

Двама специалисти ендокринолози са потвърдили, че местеролонът подобрява спортните постижения и е подходящ за жени. Иначе това е андрогенен агент, който се предписва на мъже с безплодие и нарушена потентност. Освен това се използва в културизма, но не за изграждане на мускулна маса, а при цикли на изгаряне на мазнини. Местеролонът повишава ефективността и на други стероиди, а продължителната му употреба от жени може да доведе до "загуба на женственост". Странични ефекти на веществото са акне, плешивост, растеж на косата по "мъжки модел" и загрубяване и мутиране на гласа.

Ястремска има три победи в турнири от категория „International“ и една титла в категория „Premier“, спечелена в Аделаида. Най-добрият ѝ резултат в турнир от „Големия шлем“ е участието в четвъртия кръг на „Уимбълдън“ през 2019 година.