Огромен скандал се развихри в тениса заради войната между Русия и Украйна. След като организаторите на Откритото първенство на Великобритания "Уимбълдън" решиха да не допускат руски и беларуски тенисисти, от Международната тенис асоциация (ATP) им отвърнаха с решение да не признават спечелените в турнира точки от тенисистите.

Това ще засегне всички участници на един от най-големите турнири в света, сред които и нашия Григор Димитров. Българинът няма да получи точки, както и да се представи на турнира от 27 юни до 10 юли.

Освен липсата на точки, може да бъде намален и наградният фонд, което също ще е сериозен удар по тенисистите.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Санкциите срещу руските тенисисти се определят като дискриминация и нарушаване на човешки права, което може да преобърне и отношението на други големи спортни организации спрямо Русия заради войната в Украйна, смятат експерти.

От "Уимбълдън" реагираха остро на решението, като заявиха, че "няма да позволят руската пропаганда да се възползва от успеха на спортистите" и допълниха, че решението за руските и беларуските спортисти е подкрепено от правителството на Великобритания.

Още по-краен в реакцията си срещу АТП бе украинският тенисист Сергей Стаховски, който бе сред онези спортисти, които се завърнаха в родината си, за да воюват с Русия.

"Ще е малко, ако кажа, че съм разочарован. АТП застана на страната на агресори и убийци. Струва ми се, че и моите колеги и приятели също са на тяхна страна. Срамен ден за тениса. Тенисистите не се обадиха срещу инвазията в Украйна 85 дни, а сега се случва и това", изригна украинецът.