Цветана Пиронкова направи огромен скок в световната ранглиста след отличното си представяне на "Ролан Гарос" и достигането на четвъртфиналите на турнира. Пловдивчанката се изкачи с 31 места и вече е номер 71 в света.

Пиронкова има 944 точки, което означава, че почти сигурно ще участва на Олимпийските игри в Рио през лятото. За там се класират първите 56 в световната ранглиста, но всяка държава има право на максимум 4 тенисистки, което означава, че доста от тези, които са преди Цвети, няма да участват.

Втората ни ракета Изабелла Шиникова също отбелязва прогрес. Тя се изкачи с 12 места, до рекордното в кариерата й 178-о в света. Нагоре по стълбичката се изкачва и Елица Костова, която подобри класирането си с 11 позиции, до №189. Сесил Каратанчева не успя да защити точките си от втория кръг на "Ролан Гарос" миналата година и загуби цели 43 места, изпадайки от топ 200 до №206.

Номер 1 остава Серина Уилямс с 8330 точки, а втора вече е шампионката от Откритото първенство на Франция Гарбине Мугуруса (6766 точки), която на финала срази именно лидерката в световната ранглиста.