Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Барбора Крейчикова e новата шампионка на "Уимбълдън". 28-годишната чехкиня (№32 в световната ранглиста) триумфира с ценното отличие след победа над италианката Жасмин Паолини (също на 28 г.) с 6:2, 2:6, 6:4. 

За Крейчикова това е втора титла от Големия шлем от два финала, които е достигала до момента. Тя триумфира и на “Ролан Гарос” през 2021 г. 

Световната №32 се присъединява към Яна Новотна, Петра Квитова и миналогодишнта шампионка Маркета Вондроушова, вписвайки името си със златни букви в коридорите на "Ол Инглънд Клъб".

Триумфът на Крейчикова бе особено вълнуващ заради връзката й с покойната Яна Новотна, която почина от рак през 2017 г. Именно спечелилата титлата през 1998 година бе треньорка на Барбора в изграждането на кариерата й.

Крейчикова и Паолини се бяха срещали само веднъж. Единственият им мач се провежда преди 6 години - в квалификациите за Australian Open. Тогава Крейчикова надделява срещу италианката с убедителното 6:2, 6:1. И сега радостта бе за чехкинята.

Всички шампионки на "Уимбълдън"

БАРБОРА КРЕЙЧИКОВА - ЖАСМИН ПАОЛИНИ (6:2, 2:6, 6:4)

ПЪРВИ СЕТ
Още в първия си сервис-гейм Паолини трябваше да премине през известни трудности, след като две нейни непредизвикани грешки донесоха аванс от 15:30 на Крейчикова. След това италианката записа и несполучлива атака към мрежата, като Крейчикова се възползва и откри мача с пробив, благодарение на отличен уинър по диагонала - 1:0.

Крейчикова продължаваше да трупа самочувствие и демонстрира силата на началния си удар, като затвърди пробива си без почти никакви проблеми - с гейм на нула за 2:0.

Първата точка на третия гейм бе най-добрата от началото на мача насам, като Паолини изпусна да завърши разиграването на мрежата и впоследствие нейната съперничка я наказа с още един уинър от форхенд. Световната №7 изостана с 0:30, а след това спаси и точка за пробив. Грешките от ракетата на Паолини обаче ставаха твърде много, но Крейчикова също пропусна добри възможности да поведе с два пробива аванс. Италианката показа хладнокръвие и измъкна гейма за 2:1.

Чехкинята продължаваше да сервира на изключително високо ниво, като отново не оставяше шансове на Паолини да мисли за това как да върне пробива. Все пак италианската състезателка стигна до "дюс", но в следващата точка, въпреки че прехвърли Крейчикова на мрежата, не успя да вземе разиграването и шампионката от "Ролан Гарос" преди три години поведе с 3:1.

Крейчикова отново си заслужи възможност да търси нов пробив при 0:30 в сервис-гейма на Паолини, като впоследствие тя отново достигна до брейкбол при 30:40, след като една топка на италианката излезе с малко в аут. Чехкинята обсипваше своята съперничка с дълбоки и агресивни удари, като очаквано я накара да сгреши - 4:1 в полза на Крейчикова.

Крейчикова изцяло контролираше темпото и практически изнасяше лекия на Паолини, като при 40:0 дори можеше да си позволи експерименти с бързо приключване на шестия гейм. Тя затвори частта с мощен печеливш удар на линията и така резултатът стана 5:1 в полза на чехкинята. След това Паолини най-после спечели сервис-гейм и намали дистанцията до 5:2.

С новите топки в употреба 28-годишната чехкиня дори не се изпоти по пътя към това да си заслужи три сетбола, като първата част завърши при 6:2 в полза на Крейчикова.

ВТОРИ СЕТ
Паолини категорично вдигна нивото в началото на втория сет в сравнение с първия, като разчиташе на по-висок процент вкаран първи сервис и по-сериозно водене на разиграванията - 0:1.

Италианката определено стоеше по-добре от Крейчикова и започна да се възползва от нейните грешки, като така поведе с 0:30 на сервис на чехкинята. Паолини почти не допускаше неточности, докато нивото на бившата световна №2 падна стремглаво и пробивът бе факт - 0:2 за Паолини.

Финалистката от тазгодишния "Ролан Гарос" играеше все по-самоуверено, като вече тя поемаше инициативата пред разклатената от своите грешки Крейчикова. Паолини обаче изпусна два геймбола и така се стигна до "дюс". Веднага след това тя взе грешно решение на мрежата и подари една топка на Крейчикова, като така чехкинята стигна до шанс за връщане на пробива. Паолини не се притесни и отрази възможността, а впоследствие увеличи аванса си в сета - 0:3.


Крейчикова допусна две поредни двойни грешки в началото на следващия си сервис-гейм, а след това Паолини я "застреля" с уинър на линията, за да си спечели още две точки за втори пробив в сета. Чехкинята все пак се спаси и взе гейма за 1:3. Пропуснатите възможности не разклатиха Паолини, която продължаваше да доминира на свой сервис от началото на втория сет - 1:4.

Крейчикова нямаше никакво намерение да отстъпва и все още гонеше своята съперничка, печелейки следващия си сервис-гейм на 30 за 2:4. Седмият гейм започна страхотно, след като от губеща позиция Паолини успя да се защити и да грабне първата точка. Това засили италианката към аванс от 40:0, като Паолини поведе с 2:5 и вече само гейм я разделяше от изравняване в резултата.

Световната №7 нямаше намерение да се бави в мисията си, като с помощта на филето Паолини си заслужи два сетбола. Форхенд в аут от ракетата на Крейчикова означаваше сет за италианката след 2:6 в нейна полза.

ТРЕТИ СЕТ
Двете си разменяха геймове до 3:3. Седмият започна интересно, след като Крейчикова принуди Паолини да сгреши, а впоследствие италианката този път направи непредизвикана грешка и чехкинята дръпна с 30:0. Паолини не се даде и мигновено изравни при 30:30, но Крейчикова я постави в неудобна ситуация след вихрен форхенд по диагонала за 30:40. Все пак Паолини се измъкна благодарение на непредизвикана грешка от опонентката си, но само за кратко, защото последва нов брейкбол за Крейчикова. Геймът завърши с двойна грешка от Паолини, като така Крейчикова вече бе на само две стъпки от титлата - 4:3.

Бившата световна №2 затвърди пробива по най-добрия възможен начин, след като използва впечатляващия си сервис, за да спечели нов гейм на нула за 5:3. Веднага след това Паолини поведе с 40:0 в своето подаване и впоследствие го спечели за 5:4.

Заветният десети гейм стартира по план за Крейчикова с мощен сервис и уинър по правата. След това чехкинята се възползва от непредизвикана грешка на своята съперничка, но самата чехкиня допусна двойна грешка и така резултатът в гейма стана 30:15. Този път Крейчикова прекали със силата и изкара една топка дълбоко в аут, като така Паолини се закачи при 30:30. Стигна се до още една непредизвикана грешка от страна на чешката тенисистка и италианката си спечели точка за пробив. Този път обаче Крейчикова се поправи със солидна атака към мрежата, за да отрази брейкбола, а впоследствие мощен диагонал от основната линия свари неподготвена Паолини и тя не можа да върне топката в рамките на корта - мачбол. Свръхагресията на Крейчикова този път ѝ скрои номер и тя изпусна мачбола, а впоследствие Паолини се защити по невероятен начин и си заслужи точка за пробив.

Носителката на седем трофея от Шлема при двойките не изневери на стила си и отново потърси линията при завършващ удар, като този път имаше късмет. Тя получи помощ и от началния си удар след ас, който ѝ донесе втори мачбол. Крейчикова обаче подсече твърде много слайса и изпрати топката в мрежата, като всичко започна отначало. Паолини се отчете с грешка при ретура, а след това нов страхотен сервис донесе титлата на Крейчикова.

РЕЗУЛТАТИ И ПРОГРАМА НА "УИМБЪЛДЪН" ПРИ МЪЖЕТЕ
РЕЗУЛТАТИ И ПРОГРАМА НА "УИМБЪЛДЪН" ПРИ ДАМИТЕ