Българската федерация по тенис (БФТ) отново определи Цветана Пиронкова и Григор Димитров за номер 1 през 2012 година при жените и при мъжете. Пиронкова за седми пореден път е избрана за най-добра тенисистка на България, докато Григор Димитров е печели отличието на БФТ за шести път. Григор Димутров стана първият български тенисист, класирал се за Олимпиада. Той и Пиронкова завършват 2012 година в топ 50 на световните ранглисти.

Двамата започнаха сезона заедно с историческото трето място за България през януари на световното първенство за смесени отбори „Хопман къп”. Това бе и дебют на страната ни в тази надпревара. След това Пиронкова и Григор Димитров записаха важни победи като първи ракети на националните отбори за „Фед къп” и Купа „Дейвис”. Те участваха и на Олимпиадата в Лондон, достигайки до втори кръг.

Пиронкова записа седми полуфинал в кариерата си в състезание от календара на WTA на Турнира на шампионките в София през ноември. Така 25-годишната пловдивчанка стана и първата българка, достигала до тази фаза на заключителен турнир на най-добрите тенисистки. Освен това българката записа и три четвъртфинала през сезона – в Брюксел, Ийстбърн, където победи водачката в схемата и №3 в света Агниешка Радванска, и Бащад. Тя достигна за първи път в кариерата си и до 1/8-финал на US Open и завършва сезона под №42 в световната ранглиста.

През юни Григор Димитров стана първият българин, класирал се на полуфинал на турнир на АТР. Това се случи в „Куинс клъб” в Лондон, на състезанието на трева. След това 21-годишният тенисист от Хасково повтори постижението на турнирите в Бащад и Гщаад. На състезанието от сериите "Мастърс" в Маями Гришо стигна 1/8-финал след победа над седмия в света Томаш Бердих. Димитров завършва годината на 48-а позиция в класацията на ATP, превръщайки се в първия българин, попаднал в Топ 50 на ранглистата.