Цветана Пиронкова приключи тазгодишното си участие на любимия "Уимбълдън" още в първи кръг. Българката отстъпи със 7:6(6), 2:6, 2:6 на Варвара Лепченко (САЩ), срещу която по традиция се представя успешно. Преди сблъсъка им от Откритото първенство на Великобритания по тенис Цвети имаше 4 победи от 5 сблъсъка с Лепченко.

28-годишната натурализирана американка, която е родена в Ташкент (Узбекистан), този път обаче ликува срещу Цвети. По този начин бе сложен и край на сезона на трева за първата ни ракета, която през тази година не записа нито една победа на любимата си настилка.

Мачът на Цвети с Лепченко стартира вчера, но беше прекъсната при резултат 7:6(6), 0:2 в полза на пловдивчанката заради дъжд и днес двубоят бе доигран. След като снощи взе първия сет след успех в тайбрека с 8:6 точки, при подновяването на играта Пиронкова така и не успя да се противопостави на съперничката си и записа втора загуба от нея в шестия мач между двете. Във втори кръг Лепченко ще спори с Каролин Гарсия, елиминирала Сара Ерани.

ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА - ВАРВАРА ЛЕПЧЕНКО (САЩ) 7:6(6), 2:6, 2:6

Първият сет на мача им вчера се превърна в истинска битка и бе изключително тежък за българката, която през цялото време бе притисната до стената. Пиронкова отрази цели 9 брейкбола - три поредни при резултат 2:2 гейма, още четири в следващото й подаване и нови два при 4:4. В последвалия тайбрек Цвети отново прояви хакратер, наваксвайки пасив от минипробив и 2:4 точки, а при 5:6 спаси и сетбол. Всъщност от момента, в който бе изправена пред сетбол, Пиронкова не загуби нова точка до края на тайбрека и след един час здрава битка във всеки един гейм, все пак намери сили да измъкне успеха в този откриващ сет - 7:6.

Втората част също не започна добре за Пиронкова, след като Лепченко най-накрая успя да реализира брейкбол и поведе с 2:0 гейма, но пък точно тогава се намеси дъждът и мачът бе прекъснат. При подновяването на играта днес Лепченко набързо спечели следващите два гейма, за да се стигне до убедителното 4:0, преди Пиронкова да спре серията на левичарката, пробивайки подаването й. Нещо повече - при 2:4 Цвети дори имаше два брейкбола за връщането и на втория пробив, но не само не успя да ги реализира, ами дори не спечели нов гейм до края на сета - 2:6.

Решителната трета част започна с пет поредни гейма в сметката на сервиращите, за да се стигне до 3:2, когато Лепченко заложи на агресивната игра, рискът се отплати и пробивът бе факт. До края Цвети тотално разочарова, допусна доста непредизвикани грешки и в крайна сметка загуби и този сет с 2:6, както и срещата, отпадайки безславно от любимия си "Уимбълдън".

Пиронкова направи два пъти по-малко печеливши удари от съперничката си - 18 срещу 35 за Лепченко. Българката допусна 35 непредизвикани грешки - с 2 повече от американката. Пиронкова само веднъж осъществи пробив в мача, докато Лепченко реализира 5 от 14-те открили се пред нея брейкпойнти.

Това е най-ранното отпадане на Цвети на "Уимбълдън" от 2009 година насам. През 2010-а тя достигна до полуфиналите, през 2011-а игра 1/4-финал, а миналия сезон отпадна на 1/8-финалите.