Рафаел Надал победи Ернест Гулбис и се класира за полуфиналите на турнира в Доха. Испанецът постигна седми успех от седем мача срещу този противник, а тоз ипът го надигра със 7-5, 6-4. Мачът започна с леко закъснение заради дъжд, а Надал стигна до пробив още в първия гейм. След това играта отново бе прекратена за десетина минути заради дъжда, а при подновяването Гулбис моментално върна пробива. Последва спечелване на подаванията до 5:5. Надал направи пробив в най-важния момент, след което го затвърди, с което затвори първия сет.

В началото на втората част Гулбис поведе с 3:0 и изглеждаше, че ще затрудни и дори ще изравни резултата в сетовете. Надал обаче набързо успя да се отърси от временния спад в играта си и изравни за 3:3. Испанецът продължи да доминира и спечели още два гейма, т.е. пет поредни, за да поведе с 5:3. Рафаел спечели и шестия си пореден гейм за 6:3, а с това и двубоя.

В опит да се класира за финал още в първия си турнир за годината Рафаел Надал ще срещне квалификанта Петер Гойовчик, който по-рано победи Дъстин Браун с тайбрек в третия сет./БЛИЦ