Месец преди да вземе участие на най-новия тенис турнир ATP Cup за отбора на България, Александър Лазаров е показал характер и се е преборил с тежко автоимунно заболяване.

Това заяви той в ефира на bTV, след като се завърна от Австралия. На турнира Лазаров игра в двойка с Григор Димитров. Двамата постигнаха неочаквана победа над тандема на Великобритания в първия кръг от груповата фаза.

"Когато бяхме в Мюнхен, лекарите ми казаха, че, ако те са на мое място, биха се ориентирали към ученето, към някой колеж. Защото, колкото повече се натоварвам физически, толкова по-голям риск има. Казах им още тогава, че риск съществува винаги.

Независимо какво правиш, независимо за какво се бориш. И, ако ти не си готов да го поемеш, значи не си готов за нищо в живота. Беше тежко, да, защото, съм се борил с много неща в живота си. За първи път преживяването беше по-различно.

Защото ми казаха, че не може да се пребориш, а можеш само да го контролираш с нужните медикаменти. От друга гледна точка, това ме направи по-голям професионалист, защото започнах да обръщам внимание на неща, които преди това смятах за ненужни. Аз се опитвам да го приемам за нещо позитивно, колкото и нелепо да звучи", разкри българският тенисист.

В Австралия българският отбор завърши на 9-о място в крайното класиране в конкуренция на едни от най-добрите тенисисти в света. След прибирането на тима у нас се появи фалшива новина, че самият Григор Димитров е платил всички разходи по транспорта и престоя на тима. 

Лазаров обясни, че регламентът на турнира предвижда самолетните билети да бъдат платени от самите играчи. 

"Може би звучи странно, дори за срам. Такъв е регламентът. Никой не е длъжен да ни поеме разноските на отиване и на връщане. В самия сайт на турнира всичко е обяснено повече от добре. Билетите си ги поемахме ние", заяви той.

"Федерацията не е задължена. До 31 декември, ако се отиде в Австралия, всеки си поема сам. Организаторът на турнира АТР плаща от 31 декември до края на престоя. Беше въпрос на това дали ще се съберат преди това като отбор и ще отидат там да се подготвят заедно.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

При тях се получи, че всеки отиде по различно време. Федерацията им пое връщането и отделно са му дали гаранция, че ще му възстановят парите за отиването. Беше пошло това, което направиха - опита да изместят цялото внимание от тяхната игра и техния успех", добави бащата на Лазаров - Красимир, който е бивш национал на България за Купа Дейвис и бивш шампион на страната.

Александър разкри, че по време на турнира е бил притеснен, но съветите на Григор са му вдъхнали спокойствие и са били в основата на победата му.

"Излязох без никакви очаквания и се получи нещо невероятно. Беше много забавно. Преди мача бях до такава степен притеснен, че не успях да загрея. Григор притежава едно качество, което малко хора притежават - да те предразположи, да успее да извлече от теб най-доброто, което може да покажеш.

Когато излязохме на корта се отпуснах и го чувствах повече като приятел, а не като бивш номер 3 в света и наш капитан за турнира.

Наистина беше невероятно усещане, защото човек като Джейми Мъри, който беше номер 1 в света на двойки, го бях гледал само по телевизията. Да победиш такъв играч ти вдъхва много увереност. А и да го направиш за България, пред другите ти съотборници, които се радваха страшно много... Наистина това е едно от най-запомнящите се представяния", каза той.

"Той успя да ни предаде професионализма си. Ние нямаме достъп до такива турнири, до такива играчи. Не можем да видим как се подготвят, как се отпускат след мачовете, как се забавляват дори - съвсем нормални неща, които всеки от нас прави. За мен беше важно да осъзная някои неща. Той ми помогна с избор на турнири. Каза ми кога, какво да играя.

Наистина той ни беше като приятел. Гришо беше така добър да ни извежда из най-добрите ресторанти, които той познава, защото нито един от нас не беше ходил. Той се грижеше за това нищо да не ни липсва, да сме навсякъде заедно, като отбор. Забавлявахме се като всеки един нормален човек. С много смях и много добри моменти", добави Лазаров.