Победата на България над Великобритания в групите на ATP Cup бе една от най-големите изненади на турнира и несъмнено изключително емоционален момент за нашите национали.

Двете страни се сблъскаха още в първия ден на надпреварата, а след две трисетови драми развръзката остана за двубоя на двойки. Камерън Нори успя да издържи на натиска на Димитър Кузманов в първия мач на сингъл, а във втория Григор Димитров върна равенството след тенис на много високо ниво срещу Дан Еванс.

Всичко прогнози в този момент бяха за успех на британците, тъй като тандемът Мъри/Солзбъри бе с една от най-впечатляващите визитки в надпреварата – Джейми е бивш №1 с титли от Шлема, докато Джо също е част от елита на Тура. Срещу тях обаче на корта с много страст и енергия излязоха Димитров и Александър Лазаров, който постигнаха немислимото и триумфираха след два спасени мачбола в шампионския тайбрек и успех с 11-9 в него.

Съвсем разбираемо последва необуздана радост от страна на нашата двойка, а много бързо при тях на корта вече бяха и останалите им съотборници – Димитър Кузманов, Адриан Андреев и Александър Донски. Часът бе почти 3 сутринта и щастливите моменти продължиха с помощта на стотиците българи по трибуните – по време на интервюто след двубоя в очите на състезателите в отбора ни се появиха и сълзи.

Еуфорията от този момент напълно разбираемо попадна сред най-вълнуващите реакции в турнира. Tennis TV направи класация, в която българската радост бе една от номинациите, редом със сръбската след финала, танците на Де Минор и Надал, поздравът между Оже-Алиасим и Шаповалов, както и триумфалният момент на австралийците в сблъсъка с Великобритания.

Вижте всички избрани: