Шампионът от тазгодишното издание на "Ролан Гарос" Рафаел Надал говори след 13-ата си титла в турнира, дошла след победа с 6:0, 6:2, 7:5 над Новак Джокович. С това Надал се изравни с Роджър Федерер по брой отличия в турнири от Големия шлем и двамата вече са с 20. Испанецът спечели 1,6 милиона евро, докато за Джокович сумата е двойно по-малка.

 Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

"Да, това е 60-та титла на клей, 999 победа в кариерата ми. Поздравления за Новак първо и за прекрасния турнир, който изигра. В Австралия той ме "уби", днес нещата се завъртяха в обратна посока и бяха за мен. Такава е играта - единия ден печели единият, след това другият. Пожелавам успех на Новак.

Нещата, през които преминах през цялата си кариера - многото контузии - без великолепния си екип и семейството, нищо от това нямаше да бъде възможно. Така че колкото пъти да им благодаря - ще е малко. Цялото ми семейство е тук. Всички, които успяха в тази тежка ситуация да дойдат и да са до мен. Ситуацията е тежка за всички - изправяме се пред най-лошите моменти в лицето на този вирус. Искам да кажа на всички да останат позитивни и заедно да преживеем неприятната ситуация.

Беше много тежка година, но да победя тук означава всичко за мен. Днес аз не мислих за 20-тата титла от Големия шлем и за изравняването на постижението на Роджър. За мен днес е просто нова победа на Ролан Гарос. Това означава абсолютно всичко. Най-важните моменти в кариерата ми бяха тук. Да играя тук е истинско вдъхновение за мен. Имам огромна история с този град и този корт. Искам просто да ви кажа "Благодаря".

Двете седмици на всеки Голям шлем са специални за тенисистите и за мен е привилегия да мога да споделя момента с Новак. Имаме много тежки битки по между си и се надявам, че ще продължим да се срещаме в следващите години. Ние сме късметлии, че можем да играем тенис в тази тежка ситуация.

"Дори не мога да кажа, че това е мечта. Това е нещо повече. Не съм си го представял и в най-смелите си мечти. Този корт е най-важният в тенис кариерата ми. Всички специални моменти бяха тук. Заради странните обстоятелства не мога да се зарадвам по начинът, по който ми се иска, но благодаря на всички, които бяха тук през последните дни. Надявам се, че пак ще се върнем тук и ще се срещнем пред пълен корт на това прекрасно място", заяви Краля на клея на церемонията по награждаване.