Руската тенисистка Мария Шарапова обяви, че е дала положителна допинг проба. Тя е хваната с мелдониум (милдронат) след тест по време на Australian Open.

Мелдоният е вещество, създадено в Латвия по времето на СССР - през 70-те години на миналия век. Търговското му наименование е милдронат. От 1 януари 2016 г. мелдониумът влезе в списъка със забранените вещества на Световната антидопингова агенция (WADA). Веществото вече е забранено, тъй като според WADA допринася за увеличаването издръжливостта на спортистите, помага при възстановяването след тренировка, предпазва от стрес и подобрява дейността на централната нервна система. То се използва за лечение на исхимия (нарушено кръвообръщение), както и за подобрение на метаболизма.

"Имам различни здравословни проблеми от 2006 година. Този медикамент ми помага и затова съм го взимала досега. Много често ми прилошава. Имах недостиг на магнезий и семейна анамнеза за диабет, имаше и признаци на диабет. Получавах няколко медикамента, един от които беше този", обясни Шарапова.

В момента препаратът се произвежда и продава от фармацевтичната компания „Гриндекс“, която е базирана в Латвия. „Мелдониум“ подобрява капацитета на пациентите с хронични сърдечни недостатъци, но също така може да увеличи капацитета на здрави атлети, тъй като подобрява усвояването на кислорода в кръвните телца. Това води до предимство пред останалите атлети.

Шарапова е най-известният спортист, който е дал положителна допинг проба за мелдониум. В понеделник фигуристката и олимпийска шампионка Екатерина Боброва също от Русия изгърмя с въпросното вещество. С него са залавяни колездачът Руслан Ворганов (Русия), както и родените в Етиопия атлети Еденшоу Негесе и Абеба Арегауи, украинските биатлонисти Олга Абрамова и Артьом Тишченко са другите подобни случаи.


 ОЩЕ ПО ТЕМАТА С ДОПИНГА НА МАРИЯ ШАРАПОВА - ТУК !!!