Двама съдии по тенис бяха отстранени, а други четирима са обект на разследване от Международната федерация по тенис (ITF) заради манипулация на резултати и корупция.

Централата разкри, че Кирил Парфенов от Казахстан е изхвърлен до живот. Неговото наказание е в сила от месец февруари 2015 г. Хърватинът Денис Питнер е изхвърлен за една година. Санкцията е с начало месец август 2015 г.

Имената на другите четирима съдии не се разкриват, но те се разследват за получаване на подкупи за манипулиране на резултатите от турнири „Фючърс“.

„Кирил Парфенов е отстранен до живот от февруари 2015 г. Установено е, че той е контактувал с друг съдия чрез „Фейсбук“ при опит да бъдат манипулирани резултати от мачове. Освен това Денис Питнер има едногодишно наказание, тъй като е изпращал на треньор информация за физическото състояние на тенисист и редовно е посещавал букмейкърски сайт от профил, чрез който са правени залози на тенис мачове“, обявиха от ITF.

Британското издание „Гардиън“ разкрива и схемата, заради която са разследвани другите четирима съдии. Практиката се нарича „кортсайдинг“. При тази схема комарджиите посещават лично турнири от сериите „Фючърс“ и от трибуните правят залози. Те се възползват от забавянето на информацията, която букмейкърите получават за развитието на даден мач.

На по-малките турнири букмейкърите и сайтовете от типа „Лайвскор“ получават информация след всяко разиграване директно от съдиите. Срещу паричен подкуп реферите умишлено са забавяли данните с около минута, което е позволявало на комарджиите да печелят от своите залози. И четиримата разследвани съдии са със спрени права до приключване на следствието.

Това е поредното развитие на скандала със залозите в тениса, който избухна точно с началото на Аустрелиън Оупън през януари. Тогава „Би Би Си“ и „BuzzFeed“ разкриха данни от продължило 10 години разследване, което е установило, че 16 тенисисти от горната част на световната ранглиста са подозирани в манипулиране на мачове.