Сензацията Карлос Алкарас успя да елиминира Стефанос Циципас от турнира в Барселона след много напрегнат мач от 1/4-финалите. 18-годишният испанец посече поставения под номер 1 в схемата в надпреварата с 6:4, 5:7, 6:2. 

За място на финала Алкарас ще излезе срещу Алекс де Минор, който победи Камерън Нори с 2:1 сета. 

Maчът между испанския талант и Циципас беше на много високо ниво, както и изпълнен с доста напрежение, в чиято основа бяха действия на гърка. Алкарас пропусна възможност да спечели мача в два сета, след като във втората част допусна обрат от 1:4 преди да наложи волята си в решителната част.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

18-годишният испанец бе много по-агресивният на корта, завършвайки срещата с 41 уинъра спрямо едва 17 непредизвикани грешки. За сравнение – Циципас имаше само 15 печеливши удара и 13 грешки.

Първият сет вървеше равностойно, като и двамата тенисисти печелеха подаванията си. Пробивът дойде в деветия гейм, когато Алкарас успя да вземе подаването на Циципас, което му позволи да спечели първата част с 6:4. 

Втората част бе доста по-оспорвана. Алкарас взе подаването на петия в света в третия гейм, след което затвърди пробива и направи нов такъв, за да поведе с 4:1. Гръцката звезда обаче спечели четири поредни гейма, за да обърне резултата и да поведе с 5:4. В крайна сметка Циципас успя да пробие още веднъж съперника и затвори частта със 7:5. 

Алкарас показа стабилна психика и въпреки загубения втори сет започна третия с пробив, който затвърди. Третият гейм започна от 30:0 за испанеца, след като Циципас просрочи времето между геймовете, а след това се скара със съдията, че почивката между втория и третия сет е била прекалено дълга заради Алкарас. Гъркът си позволи да държи сметка на рефера.

С гейм на нула испанецът поведе с 4:0, преди Циципас да спечели първия си гейм в сета. Поставеният под номер 1 в схемата стигна до два брейк пойнта в сервис гейма на Алкарас, но младокът отрази и двете и поведе с 5:1. С гейм на нула испанецът спечели срещата и се класира на полуфиналите. Taм Алкасар ще спори с Алекс де Минор.

В другия полуфинал ще се срещнат Пабло Кареньо Буста (Испания) и Диего Шварцман (Аржентина). Кареньо-Буста спаси три мачбола във втория сет и преодоля пасив от 1:2 в третия, за да елиминира номер 2 в схемата Каспер Рууд (Норвегия) с 4:6, 7:6(8), 6:3. Шварцман пък надделя над третия поставен Феликс Оже-Алиасим (Канада) с 3:6, 6:2, 6:3.