Водачът в схемата на Sofia Open Денис Шаповалов заяви, че няма търпение да излезе на корта в зала "Арена Армеец", от която е впечатлен. Канадецът е 12-и в световната ранглиста и е в серия от три поредни загуби напоследък, но се надява да завърши сезона си позитивно в София.

Ето и цялата пресконференция на Денис Шаповалов:

- Денис, какви са ви първите впечатления от София и вашите очаквания за турнира?
- Турнирът е много приятен. Условията за тенисистите са много добри. За първи път съм в България, но изглежда имам много почитатели тук. Винаги е страхотно да посетиш държава, в която имаш много фенове. Доволен съм, че ще играя на този турнир. Нямам очаквания. Просто искам да играя умен тенис и се вълнувам, че съм тук.

- Как се чувстваш физически и психически и какво искаш да постигнеш тази седмица?
- Имах добра почивка и сега се чувствам отлично. Свеж съм, тренирам. Определено се чувствам добре и се вълнувам, че ще участвам в турнира.

- За първи път сте поставен под №1 в схема. Какво е усещането?
Определено е невероятно. Разбира се, опитвам се да не мисля много за това. В турнира има много добри тенисисти. Очаквам много равностойни двубои. Ще мисля мач за мач.

- Ако спечелите титлата ще изпеете ли нещо на българските фенове? Ще дадете ли обещание?
(Смее се). Без обещания. Имам много дълъг път до там. Може би ако го извървя…

- Достигнахте до Топ 10 този сезон. Мислите ли, че играете най-добрия тенис в кариерата си?
- Да, усещам, че играя наистина много добър тенис. Щастлив съм и очаквам сезонът да приключи. Разбира се, в края беше малко по-трудно. Физически се чувствам малко по-уморен и имам някои проблеми. Но смятам, че след подновяването на сезона се представих много добре. Усещам, че съм близо до Топ 10 и ако не успя да го достигна тази година, със сигурност ще се опитам да го сторя догодина. Най-важното е, че усещам, че мога да се конкурирам с най-добрите.

- Вие сте водач в схемата, а Феликс Оже-Алиасим е №2. Колко вълнуващо е това за тениса в Канада?
- Това определено е страхотна новина за Канада и тениса в Канада. Невероятно е да сме топ поставени. Надявам се, че това ще продължи и ще успеем да вдъхновим много деца в Канада и да развиваме тениса в Канада.

- Вчера помогнахте за загрявката на младия български тенисист Адриан Андреев. Вие сте приятели, разкажете ни нещо за него.
- Да, той определено е интересно момче. Доста забавен е. Заедно изкарахме много време във Флорида по време на локдауна. Тренирахме и прочие. Успях да го опозная, както и неговата майка и екипа му – наистина са много мили хора. Добри хора. По време на загрявката той дойде до мен и ми каза: „Приятел, много съм нервен преди двубоя ми. Това е голям момент за мен, напрежението е огромно“. А аз му отговорих: „Човече, отпусни се. Ти си млад. Играеш тенис – това е всичко, за което сме мечтали. Знам, че за теб това е домашен турнир, затова просто се наслаждавай на момента“. Наясно съм, че това е по-лесно да се каже. Спомням си когато аз бях в същата позиция преди 3-4 години и си казвах: „Боже мой, трябва да играя много добре“. Затова е забавно да видя сходна ситуация отстрани. Но, той е страхотен играч и съм убеден, че ще успее да се изкачи в ранглистата. Той има качествата и потенциала, така че определено ще е тенисист, когото ще гледаме в бъдеще.

- Денис, какви са ви плановете за след турнира в София? Ще се прибереш в Канада и ще се подготвяш за Australian Open, или ще ходиш някъде другаде?
- Мисля, че на нас тенисистите ни е много трудно да се подготвим за Австралия, докато няма яснота около конкретните дати на турнира. Невъзможно е сега да кажа какво ще правя. Никой не знае какво ще се случи. Нямам представа с колко време ще разполагам. Не разполагаме с никаква информация. Трудно е да правя планове в момента. Разбирам, че се прави всичко възможно. Има някои различия с правителството. За играчите е трудно. Честно казано нямам представа какво ще правя.

- С какво свързвате българския спорт?
Не знам. Кой е националният спорт тук?

- Вероятно познавате Григор Димитров?
- О, разбира се. Да. Григор е наоколо от толкова много години. Той е невероятен играч. Мисля, че той донесе много на българския тенис. Виждам много млади момчета, като Адриан, които идват от България. Удивително е какво е успял да направи за страната. Съоръжението тук е много красиво. Централният корт…хората тук са свършили страхотна работа. Кортът за тренировка също е добър.