Шампионът от Откритото първенство на САЩ през 2014 година Марин Чилич (Хърватия) ще дебютира на турнира по тенис в София през идната седмица. Бившият номер 3 в света е осми поставен в основната схема на надпреварата в бълтарската столица и ще започне участието си срещу участващия с "уайлд кард" чешки талант Йонас Форейтек.

"Щастлив съм. За пръв път съм в София. България е голяма спортна нация, но не съм имал шанса да дойда досега. Радвам се, че в залата ще има поне малко фенове, което е по-добре, отколкото да е празна", коментира Чилич. "Ние имаме близки езици, добри спортни нации сме. Футболът е нещото, което свързва двете страни. Първият спортист, за когото се сещам, е Стоичков. Естествено и щангиста Николай Пешалов, който се състезаваше за Хърватия дълги години. Не съм го срещал, но знам за него от моя физиотерапевт, който е работил с него. Мисля, че през 2000 година в Сидни той спечели златен олимпийски медал. Това е още една връзка между двете ни страни", допълни той.

Хърватинът няма съществени очаквания за турнира в София, но се надява да завърши добре сезона. "Имах добра седмица в Париж, направих силни мачове. Загубих оспорван мач с Юго Юмбер, който е в добра форма, беше спечелил турнира в Антверп, победи (Стефанос) Циципас. Надявам се да покажа добър тенис и тук. Нямам съществени очаквания. Мисля мач за мач, ако играя добре, резултатите ще дойдат", заяви Чилич.

"Турнирът в София е добър шанс да завърша сезона добре. Това е моята цел. Надявам се да направя хубави мачове и да постигна добри резултати, които да ми дадат тласък за предсезонната подготовка и за началото на 2021 година. Ще пробвам някои неща, които искам да вкарам в играта си. Не е нещо значимо, някои малки детайли, които искам да опитам и да видя как ще се получи", допълни той.

32-годишният хърватин има 18 титли от 32 финала в Тура на АТP, но не е стигал до трофей от 2018 година, а в момента заема 43-ото място в световната ранглиста. "Сезонът не беше най-добър за мен. Нивото ми не е това, което беше в периода 2016-2018. Търся начин да си го върна. В професионални спорт е нормално да има колебания, всеки преминава през трудни периоди. Въпрос е на поддържане на мотивация и да се поуча от нещата в момента. Ако това стане, вярвам, че резултатите ще се върнат. Чувствам, че мога да се развия още като играч и да стигна още по-близо до лимита на потенциала си. Трябва да се коригират още някои малки неща в моята игра, за да се върна отново в челото на световната ранглиста", каза той.

Чилич смята, че канадецът Денис Шаповалов, който е поставен под номер 1, е фаворит за титлата в София. "Трудно е да се каже кой е фаворит в София. Денис Шаповалов може би има леко предимство с оглед на резултатите си през годината. Той има и допълнителна мотивация, тъй като със силен резултат тук може да стане резерва за Финалния турнир на АТP в Лондон. През миналата седмица играх срещу Оже-Алиасим (втори поставен), той също има страхотен потенциал", каза хърватинът.