Истински шедьовър на тениса видяха зрителите на двубоя между Рафаел Надал и Карен Хачанов от US Open. След близо пет часа битка световният номер едно надделя с 5:7, 7:5, 7:6 (7), 7:6 (3).

Руснакът показа, че го очаква отлично бъдеще и още в началото даде да се разбере, че няма да се даде лесно на Матадора. Хачанов проби първи в третия гейм на първия сет, а след много красиви разигравания и агресивна игра се стигна и до негов успех в първия сет. Рафа успя да върне пробива, но загуби още един свой сервис гейм, с което и сета.

Хачанов продължи да доминира от основната линия и отново проби в третия гейм – този път на нула. Стигна се до 4:4, но при свой сервис Надал сгреши с удар в мрежата и позволи пробив. Тук дойде и един от решителните моменти. 

Световният номер едно усети, че съвсем ще изпусна мача, ако допусне изсотаване от 0:2 сета и предприе действия. Надал върна пробива, спечели следващото си подаване,а  накрая се възползва и от двойни грепки на Хачанов, за да стигне до 7:5 и 1-1 сета.

Мнозина очакваха спад в представянето на аутсайдера, но вместо това той отново повиши нивото си на сервис. И двамата имаха някои шансове за пробив, но в крайна сметка третият сет достигна до тайбрек. В него Хачанов направи три двойни грешки, но спаси цели четири сетбола. В крайна сметка Рафа успя в петия опит и след 9:7 в тайбрека излезе напред в резултата.

Надал постигна ранен пробив и в четвъртия сет и интригата сякаш бе изчезнала. При 5:4 и сервис за мача обаче испанецът допусна няколко грешки, а Хачанов се възползва и изравни. Надал дори бе изправен пред угрозата да загуби този сет, след като Хачанов получи точка за затваряне на сета пир 6:5 в своя полза, но Надал показа класта аси и се измъкна. Стигна се до тайбрек. Световният номер 1 този път бе почти безгрешен и успя да спечели със 7-3, което му донесе успех и в срещата. 

В следващия кръг Рафа ще играе с грузинеца Николоз Басилашвили.


US OPEN 2018 - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ