Председателят на българската федерация по тенис Стефан Цветков очаква изненади по случая с Новак Джокович, на когото бе забранено да играе на „Australian Open“. При гостуването си в предаването „Седмицата на Дарик“ Цветков коментира и цялостната ситуация в тениса в условията на пандемия, както и бъдещето на турнира Sofia Open.

„Българите, може би, сме на страната на Ноле, но като цяло не виждам проблем в тази ситуация. Моментът е по-деликатен. Това ще окаже влияние върху турнира, но мисля, че интересът ще се вдигне. Джокович е изключителен спортист, вроден талант. Тенисът му не е атрактивен като на Григор Димитров или на Роджър Федерер, но е като котка, много е атлетичен. Джокович е успял да вкара балканското в положителна посока. Лично на мен обаче не ми харесват постъпките му в последните 1-2 години“, заяви Цветков.

„Ако документите му са редовни, ще се види. Явно има нещо, което не е наред и съдията ще прецени. В Австралия обществото е много затворено. Премиерът няма да е повече на поста си, ако не беше постъпил така и не беше спазил закона. Очаквам да се намери юридическа изненада и Ноле да играе. Ако адвокатите са добри, ако съдът разгледа обективно всичко, ако документите са редовни, не бих бил изненадан в понеделник съдът да отмени решението на властите.“

„Не ми харесват тези разделителни линии, тази протести. Дори да си №1 в света, носиш отговорност, трябва да си пример. Ноле ако сега щракне с пръст, може и президент на Сърбия да стане. Всичко е пиар. Има позиции и в едната, и в другата посока. Ще има дебати и в по-големи мащаби. Заради това Тенис Австралия направи всичко по най-легален начин да се даде шанс на Новак“, коментира шефът на родната тенис федерация.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

„Ударът от пандемията е върху всички. В тениса няма цикличност, сезонът продължава цяла година. Вирусът удари играчите, удари промоутърите, удари централите, намаляха приходите, което изнервя хората. Играчите загубиха от наградни фондове, а също и тези с големите рекламни договори. Има едно наслагвано напрежение в турнирините организатори, които са едната част от триъгълника. Там има търсене на по-добра комуникация с играчите“.

„6 до 8 милиона на световно ниво за развитие на спорта от ITF са прекалено малко. Трябва да се намерят още средства за развитие на малките. Ще е добре, ако звездите да участват в кампании за популяризиране на тениса сред младите в своите страни. Сръбската федерация получава 650 хиляди евро от държавата и няма нито един спонсор. В момента никой не може да си позволи да бъде спонсор. В този тежък момент никой не иска да си хвърли парите“, призна Цветков.

„Ние говорим за това да намерим нови варианти за модел на развитие на талантите. Преди беше по-централизирано. Парите бяха много малко, а отиват в много страни, в голямата си част за наградни фондове и ориентиране към рефинансиране. Проблемът е, че след 18 години всеки състезател сам си решава и не се знае дали инвестициите в него могат да се върнат по някакъв начин.“

„Винаги съм използвал контактите си, за да помагаме на нашите тенисисти. Това е индивидуален спорт и финансиране няма, но пък е признание за всеки. Ако може на световно ниво да се изчисти модела, но е фрустриращо толкова бавно да стават нещата“.

„Sofia Open стана марка по целия свят, като Банско, Григор Димитров и Христо Стоичков. Това е факт вече 6 години, макар че няма възвращаемост. Всичко е предимно за зрителите, за децата. Хората, които държат лиценза, вярват в София, но има предложения и от други големи градове. От държавата е трудно да се очаква активност и затова ни трябват сериозни партньори. Федерацията може да бъде само техническа подкрепа. В идеален вариант, при участие на Григор, този турнир би бил топ. От началото на 2020 г. сме във въртележка, при която е трудно да се направи точен анализ. Но това не зависи от АТП, а от тези, които държат правата на турнира и той иска да даде последен шанс на София“, завърши Стефан Цветков.