Само допреди седмица ситуацията за Григор Димитров не изглеждаше никак обнадеждаваща. Първата ни ракета бе изпаднала на 78-ото място и имаше шест загуби в последните си седем мача преди US Open.

Днес бившият №3 осъществи една от най-големите победи в кариерата си – той за първи път надигра Роджър Федерер от осем опита и напълно обърна картите – сега отново е в топ 25 на света.

Топ тенисистът ни не е бил в тази позиция от 11 февруари насам, когато заемаше 24-ото място. Заради контузията в рамото, която преследваше Григор, за него последва постепенно изпадане от топ 30, първите 40 и топ 50.

Доста назад трябва да се върнем, за да си спомним за последния такъв огромен прогрес на хасковлията в ранглистата на АТР. На 23 август 2010 г. българинът скача с 61 места и от 245-и става 184-ти. Трябва да се отбележи, че при тенисистите извън Топ 150 подобни амплитуди в класацията са често срещани, тъй като разликите са изключително малки.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

С великолепното си представяне в Ню Йорк Димитров заработи 710 точки за ранглистата, което му гарантира прогрес от минимум 53 позиции. След успеха над Андреас Сепи на старта, отказването на Борна Чорич, победата над Камил Майхржак, невероятния триумф над Алекс де Минор и знаменитото събитие на „Артър Аш“, в което българинът надви Федерер, той ще играе с Данийл Медведев за място на финала.

Двамата са се срещали два пъти до момента и имат по победа – на четвъртфиналите в "Куинс" преди две години победител беше Григор, а по-късно през същия сезон руснакът надделя във Вашингтон.

„Играл съм два пъти срещу него. Той прави великолепно лято. Какво да кажа. Знам играта му. Утре ще е дълъг ден. Ще опитам да се възстановя и след това вече ще анализирам какво съм направил в този мач. И предстои да се подготвя за срещата срещу Данийл. Той е труден съперник, но ето ме – аз съм тук“, каза развълнуваният Димитров след победата над Федерер.