Гласове за ново отлагане на Australian Open се появиха, след като общо 47 тенисисти бяха поставени под строга 14-дневна карантина и нямат възможност да тренират. Те пристигнаха в Австралия с два полета, на които се оказа, че има заразени с COVID-19. Самолетите са кацнали от Лос Анджелис и Абу Даби. Първият за годината турнир от Големия шлем трябва да се проведе в периода 8-21 февруари. Преди това ще има два подгряващи турнира.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Сред изолираните са носителките на титли от Големия шлем Виктория Азаренка, Анжелик Кербер, Бианка Андрееску и Слоун Стивънс, както и японската звезда Кей Нишикори. Както вече писахме, сред изолираните е и треньорът на Гришо - Данте Ботини.

Всички играчи, пристигащи за Australian Open, се подлагат на 14-дневна карантина, но имат право да напускат хотелските си стаи за по пет часа на ден заради тренировки. Това обаче не се отнася за пасажерите от двата полета, които са тотално изолирани и единствената им възможност за физическа активност е велоергометър.

Домакините от Australian Open организираха 15 чартърни полети, за да придвижат до Мелбърн всички тенисисти, техните треньори и придружители. Общата бройка на пасажерите е 1200 човека. Заради заразени с коронавирус в два от самолетите, сега под пълна изолация са 24 играчи от полета от Лос Анджелис и 23 от този от Абу Даби.

Знае е се, че при пристигането в Мелбърн екипажът на аероплана от САЩ и един от пасажерите (не е тенисист) са дали положителни тестове за COVID-19. Те са изолирани в специален хотел. Интересното е, че всички пътници е трябвало да предоставят изследване с отрицателен резултат преди качването си на борда.

Транспортирането на тенисистите и техните придружители предизвика протестите на много жители, които трябва принудително да останат в чужбина. Причината е, че правителството е наложило ограничение на бройката на хора, които седмично имат право да влизат на територията на Австралия.

Заради положителна проба за COVID-19 под въпрос е участието на двукратния олимпийски шампион Анди Мъри. Британецът, който има три титли от Големия шлем, планира да пътува до Мелбърн през другата седмица и се надява да участва на Australian Open. Американката Медисън Кийнс обяви, че няма да играе в Мелбърн, тъй като се е заразила с коронавирус.