Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на "Уимбълдън". Нещо, което досега никой българин не бе постигал на този турнир. Нашето момче надигра с 6:4, 7:6(6), 6:2 аржентинеца Леонардо Майер. Мачът бе прекъснат при резултат 6:4, 6:5 заради дъжд и след около час бе подновен.

Съперник на нашето момче на 1/4-финалите ще бъде шампионът от миналата година Анди Мъри. Двубоят ще бъде в сряда и най-вероятно ще се играе на централния корт.

Благодарение на успеха днес Димитров си заработи чек с 226 000 паунда от наградния фонд. Освен това той си осигури и 360 точки за ранглистата на АТР, което ще му позволи ново рекордно класиране и влизане в ТОП 10.

Григор Димитров 6 7 6
Леонардо Майер
4 6(6) 2





ПЪРВИ СЕТ  

Двубоят стартира равностойно, което се изразяваше в това, че всеки успяваше да затвори подаването си. Разликата обаче бе, че Григор не позволяваше на съперника си да му вземе повече точки, като първите три гейма завършваха на нула. В деветия Майер бе близо до пробив, след като поведе с 40:30. Димитров обаче не позволи това и не само, че стигна до 5:4, но след това проби аржентинеца, за да поведе с 1-0 сета.

ВТОРИ СЕТ
Във втората част нещата се развиха като в първата - гейм за гейм. Но това продължи до самия край, въпреки че на два пъти Гришо имаше възможност за пробив. Но по-интересното бе в третия гейм, когато с "мини хотдог", на метър и половина от мрежата, Гришо поведе с 2:1. Нещо, което публиката оцени с бурни аплодисменти. При 6:5 за Димитров и 30:15 за Майер заваля, което наложи прекъсване. След около час обаче играта бе подновена. И резултатът се движеше точка за точка, като в крайна сметка българинът спечели тайбрека с 8:6 и поведе с 2-0.

ТРЕТИ СЕТ
Последната част започна колебливо за Димитров. Първият сервис не влизаше, но когато това ставаше нашето момче печелеше точка. До петия гейм Майер изглеждаше по-стабилен. Тогава обаче хасковлията се разигра и проби за 3:2. Много бързо след това Григор го затвърди, а последна и нов такъв въпреки 40:15 в полза и подаване за Майер. При сервирането за затваряне на двубоя Гришо губеше с 0:30, но бързо изравни, обърна резултата и затвори мача за класиране за 1/4-финалите на "Уимбълдън".