България успя да победи Салвадор с 3:2 успеха в мач от Световна група II за Купа "Дейвис". Националите ни изоставаха с 1:2, но сътвориха обрата и ще играят бараж през февруари следващата година за изкачване в Световна група I. Решителният пети мач на кортовете ТК "Локомотив" в Пловдив беше спечелен геройски от Янаки Милев - 2:6, 6:1, 7:6(6) срещу Марсело Аревало, който е шампион в мъжките двойки на "Ролан Гарос" през 2022 и 2024 година и полуфиналист при дуетите на Откритото първенство на САЩ по-рано през този месец. 

Интригуващата среща продължи 2 часа и 27 минути. 20-годишният пловдивчанен спаси три поредни мачбола, след което изостана с 1:4 в тайбрека, но въпреки трудния момент успя да надвие лидера на Салвадор. 

Милев започна лошо мача и изостана с 0:4, а след това загуби първия сет с 2:6. Във втората част Янаки се преобрази и спечели с убедителното 6:1. Третата част беше изключително драматична и емоционална. Милев на три пъти пропусна пробив преднина, а при 5:6 спаси три последователни мачбола в полза на Аревало. Така се стигна до решаващ тайбрек. В него Янаки изостана с 4:6 точки, но успя да спечели следващите пет разигравания за 6:4. Милев на свой ред пропусна два мачбола, но след 6:6 взе следващите две точки и ликува.

Така Янаки успя да спечели и двете си срещи на сингъл, след като в събота надви и Сезар Крус - 6:3, 4:6.

19-годишният Илиян Радулов пък дебютира с победа за Купа „Дейвис".

След този успех България ще играе през февруари следващата година за изкачване в Световна група I.

Двубоят между България и Салвадор се игра при перфектни условия на кортовете на ТК „Локомотив" в грПловдив.

България се представи с рекодно млад състав: Пьотр Нестеров (21 г.), Янаки Милев (20 г.), Александър Донски (26 г.), Илиян Радулов (19 г.) и Иван Иванов (15 г.). Капитан на България е Валентин Димов, а Тихомир Грозданов е помощник-треньор.

 подкрепя българския спорт