Легендарният Роджър Федерер вчера за пореден път изуми света. Въпреки че не успя да спечели финала на "Уимбълдън", той имаше два мач бола и бе наистина много, много близо до това в една битка на титаните. 

Швейцарецът, който през август ще навърши 38! години, изглеждаше свеж дори след края на петчасовия трилър. 

Резонно, много хора ще си зададат въпроса - Как го правиш, Фед? 

Мнозина бяха скептици за формата на Маестрото с напредването на възрастта. Той е живото доказателство, че спортното дълголетие е въпрос на воля, дисциплина и дух.

Хранителният режим на швейцареца е една от основните причини да бъде на върха в света на тениса, въпреки своята възраст.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

ЗАКУСКА

Първото ядене на деня за Федерер включва домашно приготвени гофрети, заляти със сладко, сок от портокал и кафе.

ОБЯД

Преди да се появи на корта Роджър залага на пастата. "Два часа преди всеки мач, обичам да похапвам паста с лек сок. Правя това от 20 години", казва Федерер.

ПО ВРЕМЕ НА МАЧ

Между тренировките и по време на двубоите си Федерер консумира енергийно барче или богатия на магнезий и калий банан. Без тези витамини рискът от получаване на крампи се увеличава значително. Алтернативата са енергийните напитки за спортна активност. Според изследвания течността се абсорбира по-бързо от храната и именно поради това е предпочитаният метод за набиране на енергия.

ВЕЧЕРЯ

Експерименти в граници. Федерер признава, че обича да пробва нова храна, когато няма мачове. Италианската, японската и индийската кухня са предпочитаните от Роджър. През зимата залага на местната кухня. Фондю и Раклет са типични за Швейцария блюда, харесвани от Маестрото.

ТРЕНИРОВКИ

Как 37-годишен тенисист издържа да кръжи по корта в рамките на 5 часа и тялото му да не го предава? Хранителният режим е единият фактор, но тренировките със сигурност са другия основен. Извън активния сезон Федерер тренира по 10 часа на седмица, но времето се удвоява, когато турнирите са започнали.

Тренировките на швейцареца включват въжето. Скоковете в началото са по-леки, но впоследствие са двойно по-интензивни. Следва лек джогинг и два спринта по дължината на цялото игрище. Горната част от тялото се поддържа с хвърлянето на медицински топки. Има различни варианти на това занятие, като Федерер включва и трамплина в комбинацията с топката. Тичането между конуси и триъгълници също влиза в дневната тренировка на Роджър. Сред стандартните упражнения в тренировката му попадат коремните преси, клековете, планковете и други.

АЛКОХОЛ

Роджър Федерер е любител на виното и шампанското. Той е глобален посланик на една от най-известните марки шампанско. Бялото вино е предпочитаната напитка в чашата, но при специални поводи се отваря червено.

"Обичам да пия вино или шампанско, което отключва истории заради годината си на производство. Така например скоро пих чаша шампанско от 2006 г., което ме върна към моя силен период тогава. След края на кариерата ми се надявам, че ще мога да се насладя по-пълноценно на виното и шампанското", казва тенисистът в свое интервю през 2018 г.

БЪДЕЩЕТО

Пред Федерер предстои последния за годината турнир от Големия шлем - US Open. Моментално след финала на "Уимбълдън" той обяви, че не смята скоро да приключва кариерата си, а ще играе, докато има удоволствие от играта и тялото му може да издържи. При строгата дисциплина на трениране и хранителния си режим, няма да е нищо чудно да видим Федерер да задмине 40-годишна възраст и да продължи да играе и да го прави, смайвайки с високото си ниво на корта.