Григор Димитров започва във вторник участието си на Мастърс турнира в Париж, а първият му съперник е състезател, за когото надали много от нас бяха чували допреди няколко месеца.

Юго Умбер започна миналия сезон като №378 в света, а днес чука на вратата на топ 50 и си е гарантирал участие на Next Gen ATP Finals в Милано.

Във Франция тенисът е популярен спорт, практикуван от голяма част от населението. Изключение не прави и бащата на Юго, Ерик, който по професия е месар. На 5 години малкият Умбер вижда как неговият татко играе на корта и от този момент нататък ракетата се превръща в продължение на лявата му ръка.

На 12 години напуска родния дом, за да тренира във френския национален тенис център, но травми го вадят от корта за година и половина. При юношите не успява да изпъкне пред останалите, като най-доброто му класиране е №18, а третата ракета на България Александър Лазарова успява да го победи на два пъти. Преди пет години обаче започва да работи с треньора си Седрик Рейно и постепенно кариерата му потръгва нагоре.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

След като през 2017 г. дебютира на ниво ATP с „уайлд кард“ и грабва първата си победа над играч от топ 100 (Томас Фабиано в Париж), сезон 2018 се оказва ключов за неговото развитие. Макар да не постига успехите, които желае в първата му половина, през лятото намира формата си, стига до три последователни финала на „Чалънджър“ турнири и това му позволява да се класира за квалификациите на US Open и в резултат на това да дебютира с победа в основна схема на турнир от Големия шлем. Стан Вавринка го спира в четири сета, но възходът на Юго тепърва започва.

Сезон 2019 и моментна форма

През настоящия сезон се настанява удобно в Тура, стига до полуфинали в Марсилия, Антверпен и Нюпорт и постига ново рекордно класиране – №46 в света.

То стана факт, след като се талантът се превърна в една от изненадите на Уимбълдън ’19. Въпреки че не бе играл нито един професионален мач на трева преди тази година, той успя да стигне до втората седмица в All England Club след победа над Феликс Оже-Алиасим.

Новак Джокович сложи край на приказката му по пътя към титлата, но класирането до четвърти кръг при дебютно участие е постижение, с което само още петима души могат да се похвалят през последните десет години.

Макар сега да е отстъпил крачка назад и да се намира на 56-а позиция, Умбер се намира в прекрасна форма. Пристига в Париж след титла от „Чалънджър“ турнира в Брест през миналата седмица, а в началото на месеца победи Давид Гофен на European Open, преди да изпусне успеха срещу Анди Мъри на полуфиналите.

Разбира се, умората също може да бъде фактор, който да помогне на първата ни ракета, тъй като французинът игра по един мач във всеки от дните между сряда и неделя, за да стигне до трофея срещу Евгени Донской.

Стил на игра

Треньорът му Рейно споделя пред L’Equipe, че Юго предпочита да играе офанзивно и да търси печелившия удар, като не го е страх да излиза на мрежата и да изпълнява волета. Срещу Мъри в Антверпен 21-годишният състезател поведе с 6-3 и изглеждаше сякаш владее събитията на корта, стигайки често и до уинъри. Впоследствие обаче агресивният му стил доведе до по-голям брой непредизвикани грешки, които позволиха на бившия №1 да обърне срещата.

Предпочита бързите твърди кортове в зала, но сред турнирите харесва най-много Ролан Гарос. За да вземе по нещо от всяка настилка, неговият идол е един от най-великите състезатели на трева в историята – Роджър Федерер.

Извън корта

Макар да тренира усилено ежедневно, тенисът не е единствената страст на Умбер. Всеки ден се отпуска след тренировки с 30 до 45 минути на пианото, като този навик му помага да се откъсне от спорта за момент.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Playing some notes in between two tournaments... #titanic #piano Istanbul CH

Публикация, споделена от Ugo Humbert (@ugohumbert) на

Започва да свири на пет години по настояване на родителите си и днес не пътува без синтезатор под ръка:

„Опитвам да свиря колкото се може по-често. Наистина обичам да го правя, много е успокояващо. В тези моменти не мисля за нищо друго.“

Подкрепя и футболния отбор на родния си град Метц, а освен на пиано може да свири и на китара.
Момчил Русев, TennisKafe.com