Българските тенис национали Димитър Кузманов, Александър Лазаров и Адриан Андреев най-сетне успяха да се приберат в София от Австралия. Те трябваше да пристигнат в събота след обяд, но заради проблем със самолета в Дубай кацнаха след полунощ.

“Беше много вълнуващо. След първата победа над Великобритания почти не спахме, аз лично не успях. Това беше невероятно преживяване. Само 24 държави участваха и ние да бъдем част от тях - това е нещо уникално”, заяви Александър Лазаров на импровизираната пресконференция на летището.

“След злополучното развитие в групата си казахме, че трябва да бъдем и малко реалисти. Съжаляваме, че не прескочихме групата, но все пак сме девети в света в един от най-конкурентните спортове. С времето ще си дадем сметка какво постигнахме. Радваме се, че за две седмици успяхме да допринесем за повдигането на българския дух. Разбрахме, че хората са следили и са се вълнували от нас”, обяви Димитър Кузманов.

“Показахме, че можем. Не сме постигнал лимита на възможностите си. На този турнир се сплотихме и ще продължим да си помагаме. Не бях играл двойки с Григор и първата ми мисъл беше да не се изложа. Гледал съм Джейми Мъри и съм му се възхищавал. Случи се, никой не е очаквал да спечелим. Мачът ни беше определен като един от най-добрите. Това е признание, което няма да забравя. Научихме много от Григор. Той е изключителен професионалист. Минал е по този път. Даваше ни ценни съвети, които всеки от нас може да използва в собствената си кариера. С такъв човек до теб израстваш бързо и на тренировки, и на мачовете”, обясни Лазаров.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

“Такива емоции не съм изпитвал никога. Да видиш твоите съотборници да печелят срещу такива тенисисти е нещо невероятно. Възхитителен е начинът, по който работи Григор Димитров. Концентрацията и увереността му на корта”, сподели Адриан Андреев.

“Ако не се беше появило това анонимно нещо във „Фейсбук“, нямаше да сме българи. Цял живот ще ни съпътстват такива неща. Не разбирам защо някои хора се фокусират върху това кой какво е поел, платил, изкарал и да се правят интриги, а не се отчита факта, че сме девети в света. Участието ни на ATP Cup може да бъде запомнено по два начина - с успехите ни или с обсъждане на финансовите аспекти. Всеки си преценява сам”, обяви Лазаров по темата, която преди няколко дни предизвика много коментари.

“Да играеш с националната фланелка е най-уникалното чувство. Тенисът е индивидуален спорт и сме малко лишени от това усещане, но е несравнимо. Много съм щастлив и от подкрепата на българите в Австралия. Оставихме сърцето и душата си на корта и сме удовлетворени. Всеки от нас израсна и като личност, не просто като тенисисти. Аз лично изживях мечтата си. Надявам се това да е едно ново начало. Тепърва ще си даваме сметка какво постигнахме. Със сигурност това участие ще ни даде тласък в индивидуалните кариери. Показахме, че имаме качествата. В тениса всичко е индивидуално. Понякога пътят до първите 200 или 100 е много тежък. Може да играеш добър тенис и без да си толкова нагоре в ранглистата”, допълни Кузманов.