Първата ракета на България при дамите Виктория Томова се класира за финала на турнира на клей от сериите WTA 125 в унгарската столица Будапеща с награден фонд от 115 хиляди долара. Софиянката победи с 4:6, 6:3, 4:1 и отказване №106 в световната ранглиста Осеан Доден от Франция.

Преди този мач Томова елиминира третата поставена и №75 в световната ранглиста Жасмин Паолини от Италия, №99 в света Юлия Грабхер от Австрия и №122 Анна Каролина Шмидлова от Словакия.

Българката допусна пробив още в първия гейм срещу Доден, но веднага отговори с рибрейк. При 4:3 Вики имаше три възможности за пробив, но не успя да се възползва. В следващия гейм Доден проби и след това затвори сета на собствен сервис.

Томова проби за 3:1 във втория сет и успя да запази преднината си за 6:3.

Вики проби още на старта на третия сет, а при 2:0 изпусна седем възможности за нов брейк. Българката продължи да доминира и при 4:1 Доден прекрати участието си в мача.

С победата днес Томова си осигури 95 точки за световната ранглиста, в която заема 109-ата позиция в момента. Така тя си гарантира завръщане в топ 100 и рекордно класиране на 93-ото място в света през следващата седмица, а в мача за най-значимата титла в кариерата си досега софиянката ще играе срещу квалификантката Тамара Корпач. 

Германката, 118-а в класацията на УТА, е спечелила всичките си четири мача срещу Томова досега, а последната им среща е именно в Будапеща през 2018 година, когато германката побеждава с 6:4, 6:3 в квалификациите.