Треньорът на Григор Димитров – Данте Ботини, разкри пред сайта на ATP на какво се дължи победата на българина над световния №2 Даниил Медведев след фамозен обрат с 4:6, 6:4, 6:3 на осминафиналите в Индиън Уелс.

"Просто му казвам да не се разсейва и да остане скромен. Предстои ни нов ден и нова възможност да сме на корта. Той е здрав, което би трябвало да го радва след всички контузии, които претърпя тази година. Григор трябва да е благодарен за състоянието, в което се намира, и да мисли единствено за следващия мач. Главното беше да бъде малко по-постоянен в представянето си. Започнахме да работим заедно по време на предсезонната подготовка и първият ни турнир беше в Австралия, където според мен се представи много добре, така че началото на партньорството ни беше чудесно. След това имаше лош късмет с контузиите, но сега постепенно се завръща към най-добрата си форма и това много ме радва", заяви Ботини.

"Работим върху много неща, но през повечето време го подтиквам да излиза по-често на мрежата и да бъде по-агресивен. Работим много и върху бекхенда му. Сервисът е важен елемент от неговата игра, с който той се справя много добре в момента. Засега всичко е наред. Просто се опитвам да го насърчавам, да изтъквам положителни моменти от представянето му и да му казвам как трябва да се правят нещата. Не винаги се получава, разбира се, но този път стана. Той изоставаше с 4:6, 1:4 срещу играч, който не му подаряваше никакви лесни точки, но въпреки това успя да остане в мача. За Григор щеше да е много лесно просто да се предаде и да каже „Добре, направих всичко възможно“. Той обаче не спря да вярва и това му донесе победата. Като треньор бих могъл често да давам днешното му представяне като пример за това как не бива да се отказва", добави наставникът на най-добрия български тенисист.

"Все още се опознаваме, макар да прекарваме доста време заедно. Това обаче е дълъг процес и е нужно доста време, за да се изгради стабилно доверие между играч и треньор. Той следва съветите ми и това си личи на корта, виждам го по време на мачовете. На моменти забелязвам някои неща, които не ми харесват, и след това разговаряме за тях. Мисля, че Григор се справя много добре през последните месеци. Често вечеряме заедно, понякога се разхождаме. Напоследък често играем карти и държа да кажа, че аз винаги печеля (смее се). Той няма да е доволен, че разкрих това, но е вярно. Мисля, че е много важно както за мен, така и за него. Точно затова, преди да си стиснем ръцете и да се договорим, прекарах няколко дни с него в Монако. Исках не само да видя на какво ниво е в игрово отношение, но и да разбера що за човек е той и да добием основна представа един за друг. Това е много важно, със сигурност. Между нас трябва да има химия и да умеем да се забавляваме заедно. Важно е да можем да прекарваме добре времето си заедно, защото в противен случай работата ни ще е кошмар. Все пак пътуваме заедно по целия свят през по-голямата част от годината. Енергията, която струи от него на корта, когато тренираме. Той винаги дава всичко от себе си, особено когато е щастлив и се чувства добре. Харесва ми и това, че той ме слуша и следва насоките ми. В противен случай нямаше да има смисъл да работим заедно. Понякога той прави невероятни неща на тренировка. Някои от ударите му са изумителни. Григор е изключително талантлив и е много приятно да го гледам. На моменти ме изумяват ударите, които пласира в движение. Играта му е много комплексна и на моменти това му вреди, защото започваш да се чудиш кое от всичко искаш да направиш и накрая не правиш нищо. По-добре е да опростяваш нещата", завърши аржентинският специалист.